Víctimes oblidades

Juan Antonio Cortés Mora

15 anys / Mort a Barcelona per impacte de bala el 21 de març del 1981

Els fets van succeir el 21 de març del 1981, després que Juan Antonio Cortés Mora hagués fet diversos robatoris amb el mètode del "tirón" al barri barceloní d'Horta. Quan la policia va localitzar el vehicle de la víctima va iniciar una persecució que va acabar amb la detenció de Juan Antonio. Ell va indicar que els seus dos acompanyants vivien al barri barceloní de Verdun i es van desplaçar allí per arrestar-los. Segons la policia, en arribar a la direcció indicada, Juan Antonio va veure la seva mare al carrer i va començar a cridar. Llavors es van concentrar unes tres-centes persones que, en adoptar una actitud agressiva, van obligar la policia a alliberar el jove.

Els policies van demanar reforços i, quan van arribar deu dotacions més, van voler detenir de nou el menor, però el seu pare va intentar agredir un policia, que es va veure obligat a disparar al terra, moment en el qual el jove va aprofitar per fugir. L'inspector que el perseguia va disparar quatre cops a l'aire i "debido a la carrera y del mal estado del pavimento" l'arma se li va disparar i la bala va impactar contra el menor. Juan Antonio Cortés va ser traslladat a l'hospital de la Vall d'Hebron, on ja va ingressar cadàver. El tret va seguir una trajectòria horitzontal, malgrat que la versió oficial assegurava que el policia en cap moment va apuntar amb la seva arma el jove.

 • Nom: Juan Antonio Cortés Mora
 • Edat: 15 anys
 • Lloc i data de la mort: Barcelona, el 21 de març del 1981
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: intent de detenció
 • Cos policial responsable: Policia Nacional

____________________________

Los hechos sucedieron el 21 de marzo de 1981 después de que Juan Antonio Cortés Mora hubiera hecho varios robos con el método del "tirón" en el barrio barcelonés de Horta. Cuando la policía localizó el vehículo de la víctima inició una persecución que acabó con la detención de Juan Antonio. Él indicó que sus dos acompañantes vivían en el barrio barcelonés de Verdun y se desplazaron allí para arrestarles. Según la policía, al llegar a la dirección indicada, Juan vio a su madre en la calle y empezó a gritar. Entonces se concentraron unas trescientas personas que, al adoptar una actitud agresiva, obligaron a la policía a liberar al joven.

Los policías pidieron refuerzos y, cuando llegaron otras diez dotaciones, intentaron detener de nuevo al menor, pero su padre intentó agredir a un policía, que se vio obligado a disparar al suelo, momento en el cual el joven aprovechó para huir. El inspector que le perseguía disparó cuatro veces al aire y "debido a la carrera y del mal estado del pavimento" el arma se le disparó y la bala impactó contra el menor. Juan Antonio Cortés fue trasladado al hospital del Vall d'Hebron, donde ya ingresó cadáver. El disparo siguió una trayectoria horizontal, aunque la versión oficial aseguraba que el policía en ningún momento apuntó con su arma al joven.

 

 • Nombre: Juan Antonio Cortés Mora
 • Edad: 15 años
 • Lugar y fecha de la muerte: Barcelona, el 21 de marzo de 1981
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: intento de detención
 • Cuerpo policial responsable: Policía Nacional

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000