Víctimes oblidades

Justo López de Zubiria Arteaga i Félix Mingueta Sanz

43 i 39 anys / Morts a Vitòria (Àlaba) per impacte de bala el 25 d'agost del 1979

Els fets van tenir lloc al bar restaurant Las Vegas de la ciutat de Vitòria (Àlaba). Després de les sis del matí del 25 d'agost del 1979 va entrar a l'establiment el policia nacional Antonio Macías Benítez, que es trobava fora de servei i ebri. Al bar hi havia una vintena de clients. El policia, que exhibia males maneres i provocava els clients, va demanar un whisky al propietari, Justo López, que es va negar a servir-li la beguda i li va demanar que abandonés el local. El policia s'hi va negar i el propietari es va veure obligat a expulsar-lo. Una hora més tard, el policia va tornar al local en taxi. Va entrar i va apuntar amb la seva arma reglamentària Justo López. Un client habitual i amic del propietari, Félix Mingueta, va intentar mediar, però Antonio Macías li va disparar un tret al pit. Després va fer el mateix amb el propietari. L'agent va guardar l'arma i va sortir al carrer per pujar al mateix taxi amb el qual havia arribat. El conductor no sabia res de la tragèdia que acabava de succeir.

La versió oficial dels fets va transformar l'estat d'embriaguesa de l'agent en "símptomes d'inestabilitat nerviosa" i va afegir que durant la discussió que es va desencadenar, sense assenyar-ne el responsable, "Se dice que éstos [los clientes] arrojaron al suelo al primero, por lo que se deduce que se llegó a las manos en esta controversia. A la vista de esto, el encargado expulsó del local al grupo de contendientes".

 • Nom: Justo López de Zubiria Arteaga i Félix Mingueta Sanz
 • Edats: 43 i 39 anys, respectivament
 • Lloc i data de la mort: Vitòria (Àlaba), el 25 d'agost del 1979
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: discussió
 • Cos policial responsable: Policia Nacional

____________________________

Los hechos ocurrieron en el bar restaurante Las Vegas de la ciudad de Vitoria (Álava). Poco después de las seis de la mañana del 25 de agosto de 1979 entró en el establecimiento el policía nacional Antonio Macías Benítez, que se encontraba fuera de servicio y ebrio. En el bar había una veintena de clientes. El policía, que exhibía malos modos y provocaba a los clientes, pidió un whisky al propietario, Justo López, que se negó a servirle la bebida y le pidió que abandonara el local. El policía se negó y el propietario se vio obligado a expulsarle. Una hora más tarde, el policía regresó al local en taxi. Entró y apuntó con su arma reglamentaria a Justo López. Un cliente habitual y amigo del propietario, Félix Mingueta, intentó mediar, pero Antonio Macías le disparó en el pecho. Luego hizo lo mismo con el propietario. El agente guardó el arma y salió a la calle y subió al mismo taxi con el que había llegado. El conductor era completamente ajeno de la tragedia que había tenido lugar a escasos metros.

La versión oficial de los hechos transformó el estado de embriaguez del agente en "síntomas de inestabilidad nerviosa" y añadió que durante la discusión que se desencadenó, sin señalar al responsable de la misma, "Se dice que éstos [los clientes] arrojaron al suelo al primero, por lo que se deduce que se llegó a las manos en esta controversia. A la vista de esto, el encargado expulsó del local al grupo de contendientes".

 

 • Nombre: Justo López de Zubiria Arteaga y Félix Mingueta Sanz
 • Edades: 43 y 39 años, respectivamente
 • Lugar y fecha de la muerte: Vitoria (Álava), el 25 de agosto de 1979
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: discusión
 • Cuerpo policial responsable: Policía Nacional

Subscriu-t'hi

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000