Víctimes oblidades

Luis Alonso Vila

21 anys / Mort a Mos (Pontevedra) per impacte de bala el 17 d'octubre del 1982

Segons la primera versió oficial que es va oferir als mitjans, la matinada del 17 d'octubre del 1982 un grup de joves va entrar violentament en una sala de festes del municipi de Mos, a prop de Vigo (Pontevedra). Entre aquests hi havia un exempleat del local que havia estat acomiadat unes setmanes abans. L'encarregat els va convidar a sortir i així ho van fer. Poc després, quan l'encarregat tancava el local, va ser agredit per una desena de joves armats amb pals. El policia nacional Carlos Rodríguez Cuña va sortir a defensar-lo i també va ser agredit. Llavors va fer "dos disparos intimidatorios" que van impactar contra dos joves, un dels quals, Luis Alonso.

Poc després va sortir a la llum una altra versió dels fets, segons la qual tot va començar quan el policia no va permetre l'entrada dels joves al local. Llavors, segons aquesta nova versió, Luis Alonso va donar una puntada a la porta, on era el policia, i aquest va entrar un moment al vestíbul del local i va tornar a sortir amb una pistola, amb la qual va fer un mínim d'una dotzena de trets, segons els testimonis. Un d'aquests, Manuel Bastos, era a l'interior de la sala de festes i va sortir en escoltar les detonacions. Va ser ell qui, malgrat les amenaces de l'agent de matar tots els que eren allà, va aconseguir introduir Alonso en el seu vehicle i traslladar-lo a la residència de la Seguretat Social, on va ingressar cadàver.

 • Nom: Luis Alonso Vila
 • Edat: 21 anys
 • Lloc i data de la mort: Mos (Pontevedra), el 17 d'octubre del 1982
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: discussió
 • Cos policial responsable: Policia Nacional

____________________________

Según la primera versión oficial que se ofreció a los medios de comunicación, en la madrugada del 17 de octubre de 1982 un grupo de jóvenes entró violentamente en una sala de fiestas del municipio de Mos, cerca de Vigo (Pontevedra). Entre ellos se encontraba un exempleado del local que había sido despedido unas semanas antes. El encargado les invitó a salir y así lo hicieron. Poco después, cuando el encargado cerraba el local, fue agredido por una decena de jóvenes armados con palos. El policía nacional Carlos Rodríguez Cuña salió a defenderle y también fue agredido. Entonces hizo "dos disparos intimidatorios" que impactaron contra dos jóvenes, uno de ellos, Luis Alonso.

Poco después salió a la luz otra versión de los hechos, según la cual todo empezó cuando el policía no permitió la entrada de los jóvenes en el local. Entonces, según esta nueva versión, Luis Alonso dio una patada en la puerta, donde estaba el policía, y éste entró un momento en el vestíbulo del local y volvió a salir con una pistola, con la que hizo un mínimo de una docena de disparos, según los testigos. Uno de ellos, Manuel Bastos, estaba en el interior de la sala y salió al escuchar las detonaciones. Fue él quien, pese a las amenazas del agente de matar a todos los que estaban allí, logró introducir a Alonso en su vehículo y trasladarlo a la residencia de la Seguridad Social, donde ingresó cadáver.

 

 • Nombre: Luis Alonso Vila
 • Edad: 21 años
 • Lugar y fecha de la muerte: Mos (Pontevedra), el 17 de octubre de 1982
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: discusión
 • Cuerpo policial responsable: Policía Nacional

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000