Víctimes oblidades

Luis Quintana Monasterio

46 anys / Mort a Bilbao (Biscaia) per impacte de bala el 6 de setembre del 1980

La mort de Luis Quintana va ser conseqüència de l'actuació d'un policia nacional fora de servei durant uns fets que van tenir lloc la matinada del 6 de setembre del 1980 a un bar de Bilbao. Des d'un primer moment va existir una clara contradicció entre la versió policial filtrada a l'agència EFE, que afirmava que l'agent havia estat agredit per diverses persones amb antecedents penals, i la dels testimonis, que feien recaure sobre el policia tota la responsabilitat dels fets. Segons el propietari del bar, un policia jove discutia acaloradament amb una prostituta, a qui va arribar a bufetejar.

Aleshores, un grup de joves li va recriminar la seva actuació i una noia li va dir: "No le pegue usted, ¿no ve que es una mujer mayor?". Aleshores l'agent li va demanar la documentació, i ella li va exigir que li ensenyés la placa identificativa, moment en què l'agent li va clavar diversos mastegots, va treure una pistola i la hi va posar al coll. Aleshores, la resta de persones que presenciaven l'incident es van acostar al policia recriminant-li la seva actitud, moment en què va fer un tret a l'aire mentre cridava "Os mato a todos", evitant que se li aproximessin. A continuació va sortir corrent fent entre set i nou trets contra aquells que l'intentaven aturar. Un cop esgotada la munició, l'agent va ser reduït per un grup de persones, que el van retenir al terra, on va rebre diversos cops. Luis Quintana, que va rebre una de les bales, va morir a l'acte.

 • Nom: Luis Quintana Monasterio
 • Edat: 46 anys
 • Lloc i data de la mort: Bilbao (Biscaia), el 6 de setembre del 1980
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: discussió
 • Cos policial responsable: Policia Nacional

____________________________

La muerte de Luis Quintana se produjo por la actuación de un policía nacional fuera de servicio durante unos hechos que tuvieron lugar la madrugada del 6 de septiembre de 1980 en un bar de Bilbao. Desde un primer momento existió una clara contradicción entre la versión policial filtrada a la agencia EFE, que afirmaba que el agente había sido agredido por varias personas con antecedentes penales, y la de los testigos, que hacían recaer sobre el agente toda la responsabilidad de los hechos. Según el propietario del bar, un policía joven discutía acaloradamente con una prostituta, a la que llegó a abofetear.

Entonces, un grupo de jóvenes le recriminó su actuación y una chica le dijo: "No le pegue usted, ¿no ve que es una mujer mayor?". Entonces el agente le pidió la documentación, y ella le exigió que le enseñara la placa identificativa, momento en que aquel le propinó  varios tortazos, sacó una pistola y se la puso en el cuello. Entonces, el resto de personas que presenciaban el incidente se acercaron al policía recriminándole su actitud, momento en que realizó un disparo al aire mientras gritaba "Os mato a todos", evitando que  se le aproximaran. A continuación salió corriendo haciendo entre siete y nueve disparos contra aquellos que le intentaban detener. Una vez agotada la munición, el agente fue reducido por un grupo de personas, que lo retuvieron en el suelo, donde recibió varios golpes. Luis Quintana, que fue impactado por una de las balas, falleció en el acto.

 

 • Nombre: Luis Quintana Monasterio
 • Edad: 46 años
 • Lugar y fecha de la muerte: Bilbao (Vizcaya), el 6 de septiembre de 1980
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: discusión
 • Cuerpo policial responsable: Policía Nacional

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000