Víctimes oblidades

María Asensio Morales

32 anys / Ferida a Huércal-Overa (Almeria) per repressió al carrer el 4 de març del 1981. Morta el 23 de març a Múrcia

El 4 de març del 1981 va tenir lloc al municipi Huércal-Overa (Almeria) una manifestació veïnal en protesta per la compra de dos solars per part de l'empresa Explotaciones Agrícolas Cuevas de Almanzora S.A., que volia perforar uns pous per emportar-se l'aigua a unes plantacions de tomàquets a la localitat de Cuevas de Almanzora (Almeria). Aquest fet era considerat un greuge pels agricultors de la zona, que es dedicaven, majoritàriament, al conreu de cítrics. El dia abans dels fets, el 3 de març, es va decidir en una assemblea de veïns que serien les dones i els nens els que anirien al lloc on s'estaven fent les obres per aturar-les, pensant que la policia no intervindria en la protesta. L'endemà, a les sis del matí, un centenar de veïnes van anar fins al lloc on es feien les obres.

Una hora més tard va arribar un camió escortat per efectius de la Guàrdia Civil, que va dispersar les manifestants disparant bales de goma i fent servir pots de gas lacrimogen, un dels quals va impactar al cap de María Asensio Morales. El pot, que havia estat disparat des de poca distància, va causar greus ferides a María Asensio, que va ser traslladada a la Residència de la Seguretat Social de Múrcia, on va ser intervinguda quirúrgicament. Finalment, després de passar deu dies a l'UVI, va morir el 23 de març. La versió policial va assegurar que la mort s'havia produït a conseqüència d'un "accidente" en què María havia caigut al terra i s'havia colpejat el cap amb una pedra.
 

 • Nom: María Asensio Morales
 • Edat: 32 anys
 • Lloc i data dels fets: Huércal-Overa (Almeria), el 4 de març del 1981
 • Lloc i data de la mort: Múrcia, el 23 de març del 1981
 • Causa de la mort: impacte de bala de goma
 • Context dels fets: manifestació veïnal
 • Cos policial responsable: Guàrdia Civil

____________________________

El 4 de marzo de 1981 tuvo lugar en el municipio de Huércal-Overa (Almería) una manifestación vecinal en protesta por la compra de dos solares por parte de la empresa Explotaciones Agrícolas Cuevas de Almanzora, que quería perforar unos pozos para el agua en unas plantaciones de tomates en la localidad de Cuevas de Almanzora (Almería). Este hecho era considerado un agravio por los agricultores de la zona, que se dedicaban, mayoritariamente, al cultivo de cítricos. El día antes de los hechos, el 3 de marzo, se decidió en una asamblea de vecinos que serían las mujeres y los niños los que irían al lugar donde se estaban haciendo las obras para detenerlas, pensando que, de esta manera, la policía no intervendría en la protesta. Al día siguiente, a las seis de la mañana, un centenar de vecinas fueron hasta el lugar donde se hacían las obras.

Una hora más tarde llegó un camión escoltado por efectivos de la Guardia Civil, que dispersó a las manifestantes disparando balas de goma y utilizando botes de gas lacrimógeno, uno de los cuales impactó en la cabeza de María Asensio Morales. El bote, que había sido disparado desde poca distancia, ocasionó graves heridas a María Asensio, que fue trasladada a la Residencia de la Seguridad Social de Murcia, donde fue intervenida quirúrgicamente. Después de pasar diez días en la UVI, murió el 23 de marzo. La versión policial aseguró que la muerte se había producido como consecuencia de un "accidente" en el que María se había caído al suelo y se había golpeado la cabeza con una piedra.

 

 • Nombre: María Asensio Morales
 • Edad: 32 años
 • Lugar y fecha de los hechos: Huércal-Overa (Almería), el 4 de marzo de 1981
 • Lugar y fecha de la muerte: Murcia, el 23 de marzo de 1981
 • Causa de la muerte: impacto de bala de goma
 • Contexto de los hechos: manifestación vecinal
 • Cuerpo policial responsable: Guardia Civil

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000