Víctimes oblidades

Pedro Becerra Castro

24 anys / Mort a Facinas (Cadis) per impacte de bala el 28 de febrer del 1980

Els fets que van causar la mort a Pedro Becerra van tenir lloc el 27 de febrer del 1980. Era la vigília de la celebració del referèndum sobre el procés autonòmic d'Andalusia, que havia de permetre a la comunitat accedir a l'autogovern. El vehicle en què viatjava la víctima juntament amb dos passatgers més va ser metrallat per la Guàrdia Civil, suposadament en un control. Segons la versió oficial, el cotxe en què viatjaven havia estat robat i era objecte d'una persecució, durant la qual haurien envestit un vehicle policial i l'haurien tirat a la cuneta. Arribats a l'encreuament de Facinas, es va intentar detenir-lo amb l'establiment d'un control, però, segons la mateixa font, el vehicle perseguit no va fer cas de les indicacions d'"Alto!" i va escometre contra els agents, que van haver de llançar-se a terra. I, des d'aquesta posició, un dels guàrdies va disparar i va ferir dos dels ocupants. Tots dos van ser traslladats a la Residència Sanitària d'Algesires, on Pedro Becerra va morir. A conseqüència de les lesions produïdes, un dels acompanyants, Juan Cabrera Jiménez, de 27 anys, va quedar postrat en una cadira de rodes la resta dels seus dies. El tercer ocupant va aconseguir escapar, restant en l'anonimat, però va poder confessar a un periodista que en cap moment els ocupants no es van advertir de l'existència de cap control, fins a rebre els impactes de bala.

 • Nom: Pedro Becerra Castro
 • Edat: 24 anys
 • Lloc i data de la mort: Facinas (Cadis), el 28 de febrer del 1980
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: control
 • Cos policial responsable: Guàrdia Civil

____________________________

Los hechos que costaron la vida a Pedro Becerra tuvieron lugar el 27 de febrero de 1980. Era la vigilia de la celebración del referéndum sobre el proceso autonómico de Andalucía, que había de permitir a la comunidad acceder al autogobierno. El vehículo en el que viajaba la víctima junto con otros dos pasajeros fue ametrallado por la Guardia Civil, supuestamente en un control. Según la versión oficial, el coche en el que viajaban había sido robado y era objeto de una persecución, durante la cual habrían embestido a un vehículo policial, echándolo a la cuneta. Llegados al cruce de Facinas, se intentó su detención mediante el establecimiento de un control, pero, siguiendo con la misma fuente, el vehículo perseguido hizo caso omiso a las indicaciones de "¡Alto!", acometiendo contra los agentes, que tuvieron que lanzarse al suelo. Y desde esta posición, uno de los guardias disparó hiriendo a dos de los ocupantes. Ambos fueron trasladados a la Residencia Sanitaria de Algeciras, donde Pedro Becerra falleció. Como consecuencia de las lesiones producidas, uno de los acompañantes, Juan Cabrera Jiménez, de 27 años, quedó postrado en una silla de ruedas el resto de sus días. El tercer ocupante consiguió escapar, permaneciendo en el anonimato, pero pudo confesar a un periodista que en ningún momento los ocupantes se apercibieron de la existencia de ningún control, hasta recibir los impactos de bala.
 

 • Nombre: Pedro Becerra Castro
 • Edad: 24 años
 • Lugar y fecha de la muerte: Facinas (Cádiz), el 28 de febrero de 1980
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: control
 • Cuerpo policial responsable: Guardia Civil

Subscriu-t'hi

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000