Víctimes oblidades

Pedro José-Kepa Tolosa Goicoetxea

25 anys / Mort a Beasain (Guipúscoa) per impacte de bala el 8 de desembre del 1975

Poc abans de la mitjanit del 8 de desembre del 1975, uns homes armats amb pistoles a les mans es van apropar al cotxe on es trobaven Kepa Tolosa i la seva parella, Rosa Armendáriz, de 19 anys. Aquells homes armats formaven part d'una patrulla de la Guàrdia Civil de paisà que va apuntar la parella sense identificar-se. Pensant que eren delinqüents, el jove va engegar el cotxe per fugir, però els agents van disparar, fet que provocà la seva mort i ferides en un braç de Rosa Armendáriz. Segons la versió oficial, els agents es van identificar, van cridar "¡Alto!" quan Kepa va engegar el vehicle i van disparar, en primer lloc, a les rodes i, després, en veure que el vehicle no s'aturava, directament al vehicle. No obstant això, segons el testimoni de Rosa Armendáriz, "no habían oído nada por el ruido del motor de su vehículo y que los disparos fueron directos, no a las ruedas". La mateixa nota de la Guàrdia Civil explicitava que "ambos carecían de antecedentes y registrado el vehículo no se encontró nada delictivo dentro del mismo". 

 • Nom: Pedro José-Kepa Tolosa Goicoetxea
 • Edat: 25 anys
 • Lloc i data de la mort: Beasain (Guipúscoa), el 8 de desembre del 1975
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: intent d'identificació
 • Cos policial responsable: Guàrdia Civil

____________________________

Poco antes de la medianoche del 8 de diciembre de 1975, unos hombres armados con pistolas en las manos se acercaron al coche donde se encontraban Kepa Tolosa y su pareja, Rosa Armendáriz, de 19 años. Se trataba de una patrulla de paisano de la Guardia Civil, que encañonó sin identificarse a la pareja. Pensando que eran delincuentes, Kepa Tolosa arrancó el vehículo intentando alejarse del lugar, pero los agentes abrieron fuego, causando la muerte del conductor y heridas en una brazo a Rosario Armendariz. Según la versión oficial, los guardias se identificaron, dieron el “¡Alto!” cuando el vehículo inició la marcha y dispararon, en primer lugar, a los neumáticos, y, después, viendo que el vehículo no se detenía, directamente sobre el coche. Según el testimonio de la novia de la víctima, los jóvenes “no habían oído nada por el ruido del motor de su vehículo y que los disparos fueron directos, no a las ruedas”. La misma nota de la Guardia Civil explicitaba que “Ambos carecían de antecedentes y registrado el vehículo no se encontró nada delictivo dentro del mismo”.

 • Nombre: Pedro José-Kepa Tolosa Goicoetxea
 • Edad: 25 años
 • Lugar y fecha de la muerte: Beasain (Guipúzcoa), el 8 de diciembre de 1975
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: intento de identificación
 • Cuerpo policial responsable: Guardia Civil

Subscriu-t'hi

Portada del número 260 de SÀPIENS (novembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000