Víctimes oblidades

Santiago Gutiérrez Román

44 anys / Mort a Alcorcón (Madrid) per impacte de bala el 6 d'octubre del 1978

El 6 d'octubre del 1978, Santiago Gutiérrez es trobava a la barra d'un club de la localitat madrilenya d'Alcorcón al costat del seu germà Marcelino. Cap a dos quarts de dues de la matinada, el policia armat Julián Jiménez Morales, que estava ebri, els va ordenar que callessin perquè interferien en la seva conversa. Tot seguit va començar una discussió durant la qual l'agent "no atendia a razones", malgrat els intents del propietari de l'establiment de mediar i calmar-lo. Aquest, a continuació, segons la nota informativa de la Prefectura Superior de Policia de Madrid, "sin otra justificación, extrajo su arma y efectuó cuatro disparos". En canvi, la nota de la Inspecció General camuflava els fets i els justificava dient que l'agent es va veure immers "en una reyerta y como consecuencia de la misma hizo varios disparos". Les bales van tocar el propietari del local i els germans Gutiérrez Román. Santiago va resultar mort i Marcelino i Felipe Nieto, ferits.

 • Nom: Santiago Gutiérrez Román
 • Edat: 44 anys
 • Lloc i data de la mort: Alcorcón (Madrid), el 6 d'octubre del 1978
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: discussió
 • Cos policial responsable: Policia Armada

____________________________

El 6 de octubre de 1978, Santiago Gutiérrez se encontraba en la barra de un club de la localidad madrileña de Alcorcón junto a su hermano Marcelino. Sobre la una y media de la madrugada, el policia armado Julián Jiménez Morales, que se encontraba ebrio, les ordenó que se callaran, porque interferian en su conversación. A continuación se entabló una discusión, en la que el agente "no atendia a razones", a pesar de los intentos del propietario del establecimiento de mediar y calmar al policía. Este, a continuación, según la nota informativa de la Jefatura Superior de Policia de Madrid, "sin otra justificación, extrajo su arma y efectuó cuatro disparos". En cambio, la nota de la Inspección General camuflaba los hechos y los justificaba por el hecho de verse el agente envuelto “en una reyerta y como consecuencia de la misma hizo varios disparos”. Las balas alcanzaron al dueño del local y a los hermanos Gutiérrez Román. Santiago  resultó muerto y Marcelino y Felipe Nieto, heridos. 
 

 • Nombre: Santiago Gutiérrez Román
 • Edad: 44 años
 • Lugar y fecha de la muerte: Alcorcón (Madrid), el 6 de octubre de 1978
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: discusión
 • Cuerpo policial responsable: Policía Armada

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000