Víctimes oblidades

Sebastián García García

56 anys / Ferit a València per repressió al carrer el 20 de juliol del 1982. Mort a València el 6 d'agost

El migdia del dia 20 de juliol del 1982, vint-i-cinc membres de l'empresa Unión Naval de Levante van ocupar pacíficament la seu del Consell Preautonòmic Valencià, a la ciutat de València, per protestar per la difícil situació de l'empresa, que devia dos mesos de sou als treballadors. A partir de les quatre de la tarda, es van anar concentrant a la plaça de la Verge uns cinc-cents treballadors i familiars, entre els quals hi havia Sebastián García García. La policia va desplegar diversos efectius que van ser reforçats amb un destacament d'antidisturbis. Llavors, un capità va donar per megàfon als manifestants un minut perquè es dissolguessin. A partir d'aquell moment, la tensió va augmentar i la policia va carregar amb duresa contra els concentrats; provocà ferits per contusions i per cremades produïdes pels pots de gas lacrimogen. En la desbandada produïda per la intervenció policial, Sebastián García va ser atropellat per un automòbil. El mateix conductor el va traslladar a l'Hospital Clínic, on va ser ingressat a l'UVI en coma profund. Sebastián va morir al cap de disset dies, després d'una llarga agonia.

 • Nom: Sebastián García García
 • Edat: 56 anys
 • Lloc i data dels fets: València, el 20 de juliol del 1982
 • Lloc i data de la mort: València, el 6 d'agost del 1982
 • Causa de la mort: atropellament
 • Context dels fets: manifestació laboral
 • Cos policial responsable: Policia Nacional

____________________________

El mediodía del día 20 de julio de 1982, veinticinco miembros de la empresa Unión Naval de Levante ocuparon pacíficamente la sede del Consejo Preautonómico valenciano, en la ciudad de Valencia, para protestar por la difícil situación de la empresa, que debía dos meses de sueldo a los trabajadores. A partir de las cuatro de la tarde, se concentraron en la plaza de la Virgen unos quinientos trabajadores y familiares entre los cuáles se encontraba Sebastián García García. La policía desplegó varios efectivos que fueron reforzados con un destacamento de antidisturbios. Entonces, un capitán dio por megáfono a los manifestantes un minuto para que se disolvieran. A partir de ese momento, la tensión aumentó y la policía cargó con dureza contra los concentrados, provocando heridos por contusiones y por quemaduras producidas por los botes de gas lacrimógeno. En la desbandada producida por la abrupta intervención policial, Sebastián García fue atropellado por un automóvil. El propio conductor le trasladó al Hospital Clínic, donde fue ingresado en la UVI en coma profundo. Sebastián murió diecisiete días después, tras una larga agonía.
 

 • Nombre: Sebastián García García
 • Edad: 56 años
 • Lugar y fecha de los hechos: Valencia, el 20 de julio de 1982
 • Lugar y fecha de la muerte: Valencia, el 6 de agosto de 1982
 • Causa de la muerte: atropello
 • Contexto de los hechos: manifestación laboral
 • Cuerpo policial responsable: Policía Nacional

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000