Víctimes oblidades

Ursino Gallego Nicasio

14 anys / Mort a Parla (Madrid) per repressió al carrer el 4 de març del 1979

El 4 de març del 1979 va tenir lloc al municipi de Parla (Madrid) una manifestació en protesta pel servei de subministrament d'aigua, que era molt deficitari. Feia tres dies que s'havien dut a terme les segones eleccions legislatives de la democràcia i el Govern Civil va prohibir la concentració al·legant que estaven en període electoral. Era ja el tercer diumenge que es produïa una manifestació, totes elles espontànies, i en l'anterior ja s'havien produït incidents amb la policia, que havia carregat contra uns cinc-cents manifestants. Aquell 4 de març, una companyia de reserva general (CRG) de la Policia Armada va dissoldre amb contundència els manifestants, disparant pots de gas lacrimogen i bales de goma. Els veïns van respondre aixecant barricades i llançant pedres i testos des dels balcons. Els efectius policials van ser reforçats amb dues noves companyies. Al voltant de les cinc de la tarda, Ursino Gallego, que s'havia apropat a la zona dels incidents per curiositat, va rebre l'impacte d'una bala de goma. Va ser traslladat en un taxi a l'ambulatori de la Seguretat Social, però va ingressar ja cadàver.
 

 • Nom: Ursino Gallego Nicasio
 • Edat: 14 anys
 • Lloc i data de la mort: Parla (Madrid), el 4 de març del 1979
 • Causa de la mort: impacte de bala de goma
 • Context dels fets: manifestació veïnal
 • Cos policial responsable: Policia Armada

____________________________

El 4 de marzo de 1979 tuvo lugar en el municipio de Parla (Madrid) una manifestación en protesta por el servicio de suministro de agua, que era muy deficitario. Hacía tres días que se habían celebrado las segundas elecciones legislativas de la democracia y el Gobierno Civil prohibió la concentración alegando que estaban en período electoral. Era ya el tercer domingo que tenía lugar una manifestación, todas ellas espontáneas, y en la anterior ya se habían producido incidentes con la policía, que había cargado contra unos quinientos manifestantes. Aquel 4 de marzo, una compañía de reserva general (CRG) de la Policía Armada disolvió con contundencia a los manifestantes, disparando botes de gas lacrimógeno y balas de goma. Los vecinos respondieron levantando barricadas y arrojando piedras y macetas desde los balcones. Los efectivos policiales fueron reforzados con dos nuevas compañías. Alrededor de las cinco de la tarde, Ursino Gallego, que se había acercado a la zona de los incidentes por curiosidad, recibió el impacto de una bala de goma. Fue trasladado en un taxi al ambulatorio de la Seguridad Social, pero ingresó ya cadáver.

 • Nombre: Ursino Gallego Nicasio
 • Edad: 14 años
 • Lugar y fecha de la muerte: Parla (Madrid), el 4 de marzo de 1979
 • Causa de la muerte: impacto de bala de goma
 • Contexto de los hechos: manifestación vecinal
 • Cuerpo policial responsable: Policía Armada

Subscriu-t'hi

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000