Víctimes oblidades

Valeriano Martínez Pérez

41 anys / Mort a Oviedo (Astúries) per repressió al carrer el 19 de setembre del 1979

El 19 de setembre del 1979, el sector dels transportistes continuava en vaga a Astúries. Al voltant de dos quarts d'onze del matí, a la zona d'Oviedo que dona accés a la carretera de Santander, un piquet d'uns cent vaguistes va intentar aturar un comboi de set camions, la major part dels quals eren de l'empresa Carneado, que transportava productes de la Central Lechera Asturiana. Segons la versió oficial, els guàrdies civils "se vieron violentamente agredidos por los miembros del piquete" i es van veure obligats a fer servir les armes. Els vaguistes van reconèixer haver trencat vidres i punxat rodes, però van contradir la versió oficial relatant que un agent va disparar primer a l'aire i, quan va ser recriminat per Valeriano Martínez, li va disparar directament i li provocà la mort. La víctima va ser traslladada en un cotxe patrulla a l'Hospital General d'Astúries d'Oviedo, on va ser intervingut immediatament, però no se li va poder salvar la vida.

 • Nom: Valeriano Martínez Pérez
 • Edat: 41 anys
 • Lloc i data de la mort: Oviedo (Astúries), el 19 de setembre del 1979
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: vaga laboral
 • Cos policial responsable: Guàrdia Civil

____________________________

La muerte del transportista Valeriano Martínez se produjo en el contexto de una huelga de su sector. El 19 de septiembre de 1979, sobre las diez y media de la mañana, en la zona de Oviedo que da acceso a la carretera de Santander, un piquete de unos cien huelguistas intentó detener un convoy de siete camiones, la mayor parte de los cuáles eran de empresa Carneado, que transportaba productos de la Central Lechera Asturiana. Según la versión oficial, los guardias civiles "se vieron violentamente agredidos por los miembros del piquete" y se vieron obligados a utilizar las armas. Los huelguistas reconocieron haber roto cristales y pinchado ruedas, pero contradijeron la versión oficial relatando que un agente disparó primero al aire y, cuando fue recriminado por ello por Valeriano Martínez, le disparó directamente, ocasionándole la muerte. La víctima fue trasladada en un coche patrulla al Hospital General de Asturias de Oviedo, donde fue intervenido de inmediato, pero no pudo salvarse su vida.
 

 • Nombre: Valeriano Martínez Pérez
 • Edad: 41 años
 • Lugar y fecha de la muerte: Oviedo (Asturias), el 19 de septiembre de 1979
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: huelga laboral
 • Cuerpo policial responsable: Guardia Civil

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000