Víctimes oblidades

Vicente Vadillo Santamaría

32 anys / Mort a Errenteria (Guipúscoa) per impacte de bala el 10 de juny del 1979

Vicente Vadillo Santamaría, 'Francis', era un transsexual que treballava com a artista transvestit. A les quatre de la matinada del diumenge 10 de juny del 1979, el policia nacional de paisà Antonio Caba Laguna li va disparar un tret a la cara dins la discoteca Apolo d'Errenteria (Guipúscoa). L'impacte li va provocar la mort immediata. El relat dels testimonis situa l'origen de l'incident en l'intent de l'agent d'entrar a la discoteca quan ja estava tancada, però per sorpresa dels empleats, que li ho havien prohibit, al cap d'una estona es van adonar que el policia havia accedit a l'interior del local. Poc després començaria a dir en veu alta "Estoy del País Vasco hasta los cojones", "Me cago en el País Vasco" o "Voy a cargarme a algún vasco".

En aquell moment, Francis li va dir: "Si quieres matar a alguien aquí me tienes a mi"; el policia va treure la seva arma i li va descarregar el tret que li va provocar la mort. Durant el judici, celebrat el 1983, el propietari de l'establiment va oferir-ne una versió una mica diferent; va declarar que Antonio Caba estava completament ebri i que el va amenaçar de disparar-li un tret. Va ser aleshores que Francis va dir: "¿Y por qué no me disparas a mí?", i en aquell moment Caba va disparar.

 • Nom: Vicente Vadillo Santamaría
 • Edat: 32 anys
 • Lloc i data de la mort: Errenteria (Guipúscoa), el 10 de juny del 1979
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: discussió
 • Cos policial responsable: Policia Nacional

____________________________

Vicente Vadillo Santamaría, 'Francis', era un transexual que trabajaba como artista travesti. A las cuatro de la madrugada del domingo 10 de junio de 1979, un policía nacional de paisano Antonio Caba Laguna, le disparó un tiro en la cara en el interior de la discoteca Apolo de Errenteria (Guipúzcoa). El impacto le provocó la muerte immediata. El relato de los testigos ubicaba el origen del incidente en el intento del agente de entrar en la discoteca cuando ya se encontraba cerrada, pero para sorpresa de los empleados que se lo habían porhibido, al cabo de un rato se percataron de que el policía había accedido al interior del local.

Poco después empezaría a decir en voz alta "Estoy del País Vasco hasta los cojones", "Me cago en el País Vasco" o "Voy a cargarme a algún vasco". En ese momento Francis le dijo "Si quieres matar a alguien aquí me tienes a mi", desenfundado en ese momento el  policía su arma para descerrajarle el disparo que provocó su muerte inmediata. Durante el juicio, celebrado en 1983, el propietario de establecimiento ofreció una versión algo diferente, al declarar que Antonio Caba se encontraba completamente ebrio y que le amenazó con dispararle un tiro, momento en que Francis dijo: "¿Y por qué no me disparas a mí?", siendo entonces cuando se produjo el disparo.

 

 • Nombre: Vicente Vadillo Santamaría
 • Edad: 32 años
 • Lugar y fecha de la muerte: Errenteria (Guipúzcoa), el 10 de junio de 1979
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: discusión
 • Cuerpo policial responsable: Policía Nacional

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000