OFERTA ESPECIAL -40%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Història contemporània

Els fets de Prats de Molló, pas a pas

Reconstruïm l'intent d'alliberament armat de Catalunya dirigit per Francesc Macià. L'Avi i un estol d'homes d'Estat Català havien de creuar la frontera amb França i aconseguir el sollevament de la població catalana, però l'operació va fracassar

1 Macià mobilitza els militants d'Estat Català i contacta amb grups d’italians antifeixistes establerts a França
Un dels mapes que els guerrillers reclutats per Francesc Macià per al complot de Prats de Molló duien per orientar-se a la frontera
Un dels mapes que els guerrillers reclutats per Francesc Macià per al complot de Prats de Molló duien per orientar-se a la frontera

Després del fracàs l'operació soviètica, Francesc Macià va tenir clar que el futur de Catalunya era només a les mans dels seus, de la gent d'Estat Català. L'Avi, que era a França exiliat d'ençà del cop d'estat de Primo de Rivera el setembre de 1923, havia viatjat a la Unió Soviètica el 24 d'octubre de 1925 per tal de demanar ajuda econòmica i logística a la Internacional Comunista. Les negociacions havien durat un mes i, tot i que al principi el cap de la Internacional Comunista havia mostrat cert interès per la causa catalana, Macià va trencar relacions amb els comunistes la primavera del 1926. I és que poc després de la trobada, Zinoviev i els seus amics havien caigut en desgràcia i havien estat desposseïts de tot poder per Stalin.

Macià mobilitza els militants d'Estat Català
Així, fracassada l'operació soviètica, Macià va mobilitzar els militants d’Estat Català, sobretot els membres dels Escamots, a qui ordena que recullin les armes, municions i bombes i que les traslladin prop de la frontera. En paral·lel, s’intensifiquen els entrenaments paramilitars, amb marxes atlètiques i pràctiques de tir en diversos punts del territori francès. En l’ambient es mastega aire de revolta, encara que la majoria dels cadells d’Estat Català no haguessin utilitzat mai una pistola.

Macià, que té una bona preparació militar, no s’inquieta. Estructura un exèrcit amb aquesta base però els que duran el timó són gent especialitzada en tècniques de guerra de guerrilla. Feia temps que rumiava la millor fórmula, la més ràpida i, segurament, la més econòmica. Aleshores, fixa la mirada en grups d’italians antifeixistes que s’havien establert a França d’ençà de la pujada al poder de Benito Mussolini. Són soldats entrenats que havien participat en la Primera Guerra Mundial. La tardor del 1926 Francesc Macià creu en les seves possibilitats: “Mai no m’havia sentit tan tranquil com ara ni tan ple de coratge”, escriu. Ha arribat l’hora de la veritat, la de l’acció armada.

2 Els soldats de Macià són cridats a presentar-se a Prats de Molló entre els dies 30 d’octubre i 1 de novembre del 1926
Francesc Macià (1925)
Francesc Macià (1925)

Els soldats de Macià són cridats a presentar-se a Prats de Molló entre els dies 30 d’octubre i 1 de novembre del 1926. Macià i el seu home de confiança, Ventura Gassol, ultimen els detalls de l’operació als afores de la població, a Ville Denise, una torre amagada dins el bosc. Macià està exultant i així ho fa saber als catalans d’Amèrica per carta: “Tan gran és l’agraïment que us sentim per l’adjutori que ens heu donat... Deixeu que us abraci donant-vos l’adéu-siau del que surt cap a una aventura tan gloriosa com la nostra”.

En les darreres setmanes, els telegrames entre els conspiradors són en clau: escriuen “escuradents” en comptes de baionetes, “escombres” per fusells. Macià sembla tenir-ho tot controlat. El pla consisteix en el següent: un grup d’homes vestits d’excursionistes surten de París i d’altres indrets de França com a membres d’un grup muntanyenc que es dirigeix al Canigó. Duen armes, telèfons de campanya, material sanitari, opuscles i una bandera estelada amb la idea d’hissar-la dalt del campanar del primer poble alliberat de Catalunya. El trajecte s’ha repassat una i mil vegades: diferents trams en tren (uns per Bordeus i Tolosa fins a Vilafranca de Conflent; els altres, per Lió i Perpinyà) fins a presentar-se uns a Prats de Molló i els altres a Sant Llorenç de Cerdans.

3 4 de novembre de 1926: comença l'ofensiva, però la policia francesa i la Guàrdia Civil espanyola detenen tots els grups

El 4 de novembre és la data fixada per l’ofensiva quan ambdós grups haurien de fer camí cap a la frontera fins a arribar a Olot, on joves quintats s’unirien a la revolta per arribar tots junts a Barcelona, on la CNT tenia la consigna de declarar una vaga general.

El trajecte de Macià i la resta d’homes cap a Prats de Molló va com una seda. A l’alba del dia 4 els enllaços surten de Ville Denise per anar a buscar els grups. No tornen. Macià s’inquieta. Passen les hores. Sembla que alguna cosa falla. Finalment, arriba la fatal notícia: la gendarmeria ha encerclat l’estació de Perpinyà i s’han produït desenes de detencions als afores de Prats de Molló. Hi ha confusió, ja que no queda clar si s’ha detingut només un reduït nombre de persones o la totalitat dels efectius. Ben aviat les notícies confirmen que la policia francesa i la Guàrdia Civil espanyola han atrapat tots els grups. El pla havia estat descobert. La conspiració ha mort abans de començar.

4 La detenció de Macià provoca un efecte positiu per als interessos catalanistes
Moment del judici a Francesc Macià. L'Avi és el primer d'esquerra a dreta de la primera filera
Moment del judici a Francesc Macià. L'Avi és el primer d'esquerra a dreta de la primera filera Arxiu Montserrat, Tarradellas i Macià

Francesc Macià també és detingut i portat a Perpinyà, on arriba el gruix del seu exèrcit. En total, una vuitantena de persones, 18 de les quals de nacionalitat italiana, que són concentrades en una caserna d’un regiment de senegalesos. Al cap d’uns dies, la majoria dels detinguts són expulsats de França, mentre que una vintena dels considerats cervells de l’operació, entre ells Macià, hauran de retre comptes a la justícia.

El més sorprenent és que la detenció de Macià provoca un efecte positiu per als interessos catalanistes, ja que la notícia del complot s’estén com un regueró de pólvora encès per tot Europa i fins i tot a Amèrica. 

Si bé l’acció armada havia fracassat, el cop propagandístic fou d’allò més favorable. Francesc Macià, amb 67 anys, es converteix en un home popular a França i genera un corrent de simpatia en ambients d’esquerres. Després d’uns dies retingut a Perpinyà, Macià és conduït a la presó de la Santé, a París. El procés contra els arquitectes del complot, “le complot des catalans”, és seguit per la premsa francesa amb gran ressò mediàtic. Comparen Macià amb un Quixot idealista que va acompanyat per un poeta, Gassol, que anhela la llibertat del seu poble. Potser aquesta bona premsa ajudarà que la sentència sigui benèvola amb els processats, sense oblidar la bona defensa de l’advocat Henri Torrès.

El judici començaria el 21 de gener de 1927.

5 Un dels mapes del complot, a pantalla completa

Consulteu a pantalla completa un dels mapes que els guerrillers duien per orientar-se a la frontera i que no van tenir ocasió de fer servir.

Subscriu-t'hi

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​

Comentaris

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

L'assassinat de Carrero Blanco

L'atemptat que va condicionar la Transició

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto