Cerveses amb pòsit monacal

Els monjos europeus medievals, autèntics mestres cervesers, van monopolitzar la fabricació d’aquest aliment bàsic. Aviat, però, la cervesa esdevindria objecte de negoci i control per part del món laic i la noblesa

A l'època medieval, la cervesa esdevindria objecte de negoci i control per part del món laic i la noblesa
A l'època medieval, la cervesa esdevindria objecte de negoci i control per part del món laic i la noblesa Getty Images
Autor
Gemma Aguilera
Assessor
José Enrique Ruiz Domènech
"Fortis ab invicta cruce, coelia sit benedicta” (‘que la força de la creu invicta la beneeixi’) prega el mestre cerveser del monestir belga de Villers-la-Ville de l’orde del Cister l’instant abans d’abocar a l’olla els ingredients amb què elaborarà la seva primera cervesa trapenca. Ha hagut d’esperar tres anys, tal com marca la disciplina cistercenca, per fer-se càrrec de la cerveseria de l’abadia. Els monjos trapencs, obligats a viure del seu treball manual i a asse