El patrimoni català, en 3D
Us proposem dues experiències immersives, una passejada per la ciutat ibèrica d'Ullastret l'any 250 aC i la recreació de les dones de la Roca dels Moros del Cogul

Va, demaneu als vostres fills i filles que us parlin d'un castell medieval, de l'edifici i dels personatges que l'habitaven. De segur que us responen de seguida i us parlen de torres, fossats, ponts llevadissos i cavallers amb espases. Ara pregunteu-los com devia ser una ciutat ibèrica. Molt probablement, ni tan sols els pares i les mares podreu descriure-la, tret que no us atureu a veure l'espectacular reconstrucció virtual en 3D que va fer el departament de Cultura del jaciment ibèric del Puig de Sant Andreu d'Ullastret (Baix Empordà), la ciutat ibèrica més gran de Catalunya d'aquella època.
El vídeo és una passada. Per fer-lo, es va triar l'època de la qual es tenen més dades d'aquest jaciment tan important, l'any 250 abans de Crist, un detall molt important, ja que permetia fer una reconstrucció més fidel. L'equip del projecte va estar format per arqueòlegs i especialistes en modelatge 3D i hi va treballar durant dos anys. El resultat final el podeu veure a continuació: un viatge immersiu que comença a fora de la ciutat i que continua a dins, pels carrers, cases, estances... Ho viureu en primera persona, com si voléssiu, com si passegéssiu per una ciutat de fa 2.000 anys. Després d'aquesta experiència, de segur que els vostres fills i filles podran explicar-vos com era una ciutat ibèrica. El vídeo de sota és el making off de l'experiència: molt interessant per saber com es va fer el projecte.

Un arquer caçant un cérvol, tres braus, dues cabres amb les banyes mooolt llargues o un grup de dones que envolta a un home molt petit que té un sexe molt gran. Aquestes són algunes de les escenes més importants que es poden veure al jaciment de la Roca dels Moros, al municipi del Cogul (les Garrigues), un exemple del que es coneix com a art llevantí, un estil d'art rupestre propi de l'arc mediterrani de la península Ibèrica. Potser els vostres fills i filles han vist exemples de pintures rupestres, però és molt probable que no hagin vist una recreació tridimensional dels personatges que s'hi representen. Això és el que podreu fer a continuació, amb aquesta recreació en 3D de les dones de la Roca dels Moros. Abans, però, us deixem la imatge de les dones, perquè mireu i compareu.
Si els grans en voleu saber més, aquí teniu un parell de vídeos sobre la tècnica de la fotogrametria, que permet elaborar models 3D a partir de fotografies.
Comentaris