A la recerca de les restes de García Lorca

Una nova iniciativa de Memoria Democrática pretén localitzar noves fosses comunes amb víctimes del franquisme a Granada

El poeta Federico García Lorca va morir executat per les tropes franquistes l'any 1936
El poeta Federico García Lorca va morir executat per les tropes franquistes l'any 1936
13 de desembre del 2013
Autor
Carla Galisteo
La Dirección General de Memoria Democrática de la Junta d'Andalusia ha posat en marxa un nou projecte per buscar i delimitar enterraments en fosses comunes als voltants del Peñón del Colorado, al municipi granadí d'Alcafar. Un dels objectius de la recerca és localitzar, mitjançant un georadar, les restes del poeta Federico García Lorca, que va ser arrestat i afusellat en aquest indret el 18 d'agost de 1936.

L'any 2009 ja es va intentar localitzar, sense èxit, el cadàver del poeta a 500 metres del nou punt de recerca. Aquest cop, l'equip format per 14 experts ha iniciat els treballs mitjançant una tècnica de rastreig del terreny amb georadar, amb la intenció de localitzar tres antics pous on es creu que van ser llançats els cadàvers de múltiples víctimes del franquisme.

Des del 30 de novembre, els experts estan estudiant el terreny, delimitat en 1.200 metres quadrats, i el pas següent serà aixecar la vegetació a les zones amb moviments de terra on podrien trobar-se les fosses. A l'indret, assenyalat per molts testimonis com un lloc d'enterrament massiu, es creu que també s'hi troben els ossos d'algunes figures destacades de la societat granadina de l'època, com el mestre Dióscoro Galindo i els banderillers Francisco Galadí i Joaquín Arcoyas.

Alguns estudis apunten que als voltants d'Alcafar i Víznar pot haver-hi enterrades fins a 3.000 persones. Després de l'excavació fallida de 2009, l'estiu passat es va dur a terme una altra actuació al barranc de Víznar, a 800 metres del nou punt de recerca, que va treure a la llum fins a nou enterraments en 10.000 metres quadrats, amb restes humanes i armes de foc.