A la recerca de la fossa de Lorca

Sondaran, altra vegada, uns terrenys als afores d'Alfacar, a Granada, per trobar les restes del poeta assassinat al principi de la Guerra Civil

El poeta Federico García Lorca va morir executat per les tropes franquistes l'any 1936
El poeta Federico García Lorca va morir executat per les tropes franquistes l'any 1936
1 d'octubre del 2014
Autor
Oriol Gracià
Ja fa uns anys que la recerca de les restes del poeta Federico García Lorca té capficats els arqueòlegs. Des de 2009, diversos estudiosos treballen per delimitar enterraments en fosses comunes als voltants del Peñón del Colorado, al municipi granadí d'Alfacar, per localitzar mitjançant un georadar les restes de l'escriptor, arrestat i afusellat en aquest indret el 18 d'agost de 1936. Ara, un grup d'experts de diferents universitats de l'Estat espanyol i internacionals treballa a l'indret, en el mateix lloc on el desembre passat ja es va localitzar un camí que coincideix amb l'antic llit d'un rierol. A més, també van aparèixer dues ‘anomalies' en el terreny, una de les quals amb profunditat suficient per ser un enterrament comú. La posició d'aquestes dues ‘anomalies' coincideix amb els testimonis recollits pel periodista Eduardo Molina Fajardo, que assenyalaven el possible enterrament en un "pou allargat" amb un color de terra gris, al costat d'un petit camí. Concretament, es troben en uns terrenys que el 1936 acollien un camp d'instrucció per a les tropes de la Falange.

Segons ha explicat l'arqueòleg Javier Navarro a l'agència de notícies Europa Press, l'objectiu d'aquest nou sondatge és culminar la investigació que ja van iniciar el desembre passat. Així, tenen previst excavar el terra original i retirar la runa. Es delimitarà de nou el perímetre de la fossa segons les deteccions del georadar, i les tasques culminaran amb la comprovació de la presència o no de restes òssies humanes. Alguns estudis apunten que a la rodalia d'Alfacar i Víznar pot haver-hi enterrades fins a 3.000 persones. Després de l'excavació fallida de 2009, s'han impulsat diverses actuacions al barranc de Víznar que han tret a la llum fins a nou enterraments en 10.000 metres quadrats, amb restes humanes i armes de foc.