Localitzen el lloc on possiblement va ser enterrat García Lorca

El rastreig per georadar de la zona on es creu que es troba enterrat el poeta granadí ha detectat una possible fossa comuna de dos metres de profunditat

El poeta Federico García Lorca va morir executat per les tropes franquistes l'any 1936
El poeta Federico García Lorca va morir executat per les tropes franquistes l'any 1936
20 de març del 2014
Autor
Carla Galisteo
El passat mes de desembre es va iniciar una recerca per georadar a la zona del Peñón del Colorado, al municipi granadí d'Alfacar, amb l'objectiu de localitzar el lloc d'enterrament de Federico García Lorca. Els primers resultats han detectat una possible fossa de dos metres de profunditat, la ubicació i les característiques de la qual coincideixen amb la descripció que alguns testimonis havien fet de l'indret on va ser enterrat el poeta.

Arrestat i afusellat en aquell indret el 18 d'agost de 1936, el paratge exacte de les seves restes era un dels objectius del projecte engegat per la Dirección General de Memoria Democrática de la Junta d'Andalusia el desembre de 2013, que pretenia detectar possibles fosses comunes de la Guerra Civil. Concretament, les anàlisis de la prospecció del terreny han localitzat un camí que coincideix amb l'antic pas d'un rierol i dues anomalies a la seva riba, una de les quals té la profunditat suficient per ser un lloc d'enterrament.

Les anomalies es troben en uns terrenys que l'any 1936 es van utilitzar com a camp d'instrucció per a tropes de la Falange. El 1998 van estar a punt de destinar-se a la construcció d'un camp de futbol, però les obres es van paralitzar quan la germana del poeta, Isabel García Lorca, va alertar de la possibilitat que allà hi hagués el cadàver del seu germà i de moltes altres víctimes de la Guerra Civil i del franquisme.

A partir del descobriment, podria iniciar-se una segona fase de la recerca en la qual es delimitarien les possibles fosses i es procediria a la seva exhumació.