Identifiquen les restes d'un rèptil de fa 260 milions d'anys a Mallorca

Una turista alemanya va trobar el fòssil en una platja des Port des Canonge

Maxil·lar fòssil on s'observen tres fileres de dents -  ICP (Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont)
Maxil·lar fòssil on s'observen tres fileres de dents - ICP (Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont)
22 de desembre del 2016
Autor
Laura Quero
Un equip de científics catalans i alemanys ha anunciat que el fòssil que una jubilada alemanya va trobar a es Port des Canonge, a la costa oest de Mallorca, és un fragment del crani d'un rèptil arcaic. L'animal, un exemplar del grup dels captorhínids, va viure a la serra de Tramuntana fa 260 milions d'anys.

El fòssil va ser trobat el 2002 per Lieselotte Hannen, una jubilada que resideix a l'illa, mentre passejava per cala Gata, una de les platges des Port des Canonge. A Hannen li va cridar l'atenció una pedra en la qual s'observaven tres fileres de dents i se la va emportar a casa.

Cinc anys més tard els propietaris van fer entrega del maxil·lar a l'Institut Steinmann de Geologia, Mineralogia i Paleontologia de Bonn, a Alemanya. Allà va ser identificat com una resta d'un captorhínid. Des de la institució es van posar en contacte amb l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i es va procedir a l'estudi del fòssil. Els resultats de la investigació han estat publicats aquesta setmana al ‘Journal of Vertebrate Paleontology', la revista científica de referència en paleontologia de vertebrats.

El maxil·lar trobat a Mallorca representa la primera evidència directa que aquests animals van viure al sud d'Europa. L'exemplar correspon a l'espècie del grup dels ‘Moradisaurus', uns captorhínids de talla gran que podien arribar a fer dos metres. Aquesta espècie, principalment herbívora, es caracteritza per la presència de diverses fileres de dents que li servien per triturar aliments durs.

Els experts afirmen que l'animal va viure a Mallorca just abans de la gran extinció de finals del Permià, que va exterminar el 90% de les formes de vida del medi marí i que va tenir conseqüències devastadores per als vertebrats terrestres. En aquella època, les illes Balears estaven emergides i en contacte amb Pangea, la massa de terra enorme que més tard donaria lloc als continents.

El fòssil des Port des Calonge, que actualment es troba a Berlín, serà traslladat al Museu Balear de Ciències Naturals de Sóller, a Mallorca.