Més detalls sobre les malalties d'Ötzi, l'home del gel

L'anàlisi de la flora microbiològica de la mòmia descoberta als Alps alerta els científics del perill de degradació dels seus teixits

Ötzi, la mòmia humana natural més antiga del món -  South Tyrol Museum of Archaeology
Ötzi, la mòmia humana natural més antiga del món - South Tyrol Museum of Archaeology
25 de juliol del 2014
Autor
Oriol Gracià
Ötzi, conegut popularment com l'home del gel, és el nom de la mòmia més antiga del món, descoberta l'any 1991 per uns excursionistes als Alps. Fins ara sabem que va morir fa 5.300 anys al Tirol a causa d'una fletxa clavada a l'esquena, que pesava uns 45 quilos, que feia un màxim d'1,60 metres, que tenia els ulls marrons i que patia diverses malalties bucals. Ara, experts de l'Acadèmia Europea de Bozen i de la Universitat de Viena han analitzat mostres microbiològiques de la mòmia i hi han detectat restes de ‘Treponema denticola', un patogen involucrat en la inflamació de les genives. De fet, l'anàlisi corrobora els resultats d'un escàner que es va practicar l'any passat a les restes, segons el qual Ötzi patia de peritonitis.

L'equip de científics també hi ha detectat clostridi, un bacteri en estat latent que si es desenvolupa pot degradar els teixits d'aquesta mòmia de fa 5.300 anys. "Això ens ha posat en alerta i ens indica que qualsevol alteració de les condicions en la preservació de la mòmia requerirà un estudi acurat dels indicadors microbiològics per assegurar el futur de la mòmia", ha explicat Frank Maixner, de l'Institute for Mummies and the Iceman de Bozen.