Revelen els secrets de la indumentària d'Ötzi

L'‘home de gel', que va morir als Alps fa 5.300 anys, duia roba de pell d'ós, de cabirol, de bovins, d'ovins i de caprins

Recreació d'Ötzi -  South Tyrol Museum of Archaeology
Recreació d'Ötzi - South Tyrol Museum of Archaeology
19 d'agost del 2016
Autor
Daniel F. Galeote
D'Ötzi, l'home que va morir fa 5.300 anys als Alps, on es va conservar momificat gràcies al fred, es coneixen una gran quantitat d'intimitats. Entre elles, el color dels seus ulls, la seva mala salut dental, que la causa dels seus problemes bucals era bacteriana, el seu últim dinar i, fins i tot, que estava tatuat per raons terapèutiques.A més, ens ha proveït de les mostres de sang humana més antigues.

Els secrets del fons d'armari de l'‘home de gel'
També se sabia, a partir d'un estudi de l'any 2008, que el seu ‘fons d'armari' comptava amb pells diferents, algunes d'elles procedents d'ovins i bovins, fet que feia pensar que Ötzi era pastor. Gràcies a l'anàlisi de l'ADN mitocondrial de diversos fragments de la seva roba, investigadors irlandesos i italians han descobert recentment de quins animals provenien els materials, segons un article que han publicat a la revista ‘Scientific Reports'.

Els resultats revelen que l'‘home de gel' va fer servir almenys cinc espècies diferents per crear la seva roba. La capa estava formada per almenys quatre animals diferents, entre caprins i ovins; el seu tapall era de pell d'ovella; les malles eren de pell de cabra, i els cordons, de cuir de vaca. Moltes de les peces que vestia estaven plenes d'herba perquè fossin més càlides. Segons revela l'anàlisi d'ADN, els ovins, caprins i bovins amb què es va fer el cuir eren animals domesticats.

Un barret exòtic d'origen incert
No obstant això, el barret i el buirac d'Ötzi provenien d'animals salvatges: el barret era de la pell d'un ós bru, mentre que el carcaix que duia era de pell de cabirol. Segons Niall O'Sullivan, autor principal de l'estudi, "és possible que capturés i matés un ós", però també podria ser que "l'hagués trobat moribund i li hagués pres la pell de manera oportunista".

O'Sullivan també creu probable que Ötzi no fos "un ermità", sinó que comerciés amb pells o animals domèstics. Tot i això, la falta de registres escrits no permet determinar si l'‘home de gel' va caçar ell mateix els animals, si els va obtenir d'altres, si es va fer ell mateix la roba o si algú altre la va confeccionar.