Notícies

Premis Sàpiens

Arriba la segona edició dels Premis SÀPIENS

Ja podeu presentar les vostres candidatures als guardons que impulsem per posar en valor el món de la història i que es lliuraran durant la gala de la Nit de la Història

12 de juny del 2023
Segona edició dels Premis SÀPIENS
Segona edició dels Premis SÀPIENS

SÀPIENS convoca la segona edició dels Premis SÀPIENS, el guardó que va néixer el 2022 amb motiu del vintè aniversari de la revista i que aspira a ser el principal reconeixement en l’àmbit de la historiografia al nostre país, tant en recerca com en divulgació. 

Els II Premis SÀPIENS reconeixeran els millors projectes històrics en cinc categories que representen tots els àmbits de la comunitat històrica. Amb un especial èmfasi en les aportacions d’origen català, també s’hi inclouen categories que posen l’accent a la plana internacional, i totes estan formades per un jurat amb els millors especialistes de cada època històrica.
 

  • El guardó principal és el Premi d’Honor de la Història, atorgat a una persona amb una trajectòria professional reconeguda per la historiografia catalana, que, amb una obra sòlida i publicada, hagi contribuït de manera significativa a l’avenç del coneixement de la història dels Països Catalans. La concessió serà confiada al jurat, integrat per vuit catedràtics de prestigi, i s’anunciarà a finals de setembre. 
  • Les altres categories són: el Premi a la millor recerca o descobriment arqueològic, trobat o fet públic durant l’any 2022. Poden optar-hi tant recerques circumscrites dins l’àmbit dels Països Catalans, com recerques fetes a l’estranger amb una implicació catalana rellevant. El guanyador també serà triat pels membres d’un jurat especialitzat. 
  • El Premi a la millor iniciativa de divulgació històrica, en dos àmbits, dels Països Catalans i Internacional. Poden participar-hi productes editorials, audiovisuals, radiofònics, digitals o expositius impulsats al llarg del 2022. El públic general podrà presentar propostes, ja siguin pròpies o d’altri, a través del web dels Premis, i un jurat n’escollirà els guanyadors.  
  • I el Premi a la millor obra de ficció impulsada al llarg del 2022. En qualsevol suport (novel·les, pel·lícules, sèries, obres de teatre…) i on la temàtica històrica sigui rellevant. El públic pot presentar propostes a través de la pàgina web dels Premis, ja siguin nacionals, estatals o internacionals. El jurat escollirà 10 finalistes, i el guanyador serà triat per votació popular a sapiens.cat/premis.


Els II Premis SÀPIENS es lliuraran durant la segona edició de la Nit de la Història, una gala que reunirà les personalitats més destacades de la historiografia catalana i que serà un punt de trobada anual per al sector. Se celebrarà el 25 d’octubre a la sala Petit Palau del Palau de la Música Catalana.

Des d’avui, 13 de juny, fins al 28 de juliol, ja podeu presentar les vostres candidatures a sapiens.cat/premis, on també podeu consultar les bases de la convocatòria, tota la informació sobre les categories, els membres del jurat i els formularis per fer arribar les vostres propostes. Esperem les vostres candidatures!

La primera edició dels Premis SÀPIENS
En l’edició del 2022, celebrada amb motiu del vintè aniversari de la revista, el Premi d’Honor de la Història va ser atorgat a Eulàlia Duran, doctora en Història Moderna i catedràtica emèrita de Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona. Consulteu aquí els projectes guanyadors de la resta de categories i torneu a veure la gala de la Nit de la Història, que es va celebrar a les Drassanes Reials del Museu Marítim de Barcelona, aquí.

Suma't a Sàpiens
La revista digital d'història del teu país
Subscriu-t'hi un any per només 2,50 € al mes