Notícies

Premis Sàpiens

Arriba la tercera edició dels Premis SÀPIENS

Fins al 9 de setembre podeu presentar les vostres candidatures a les categories Millor obra de ficció de temàtica històrica i Millor iniciativa de divulgació històrica

1 de juliol del 2024
Engeguem la tercera edició dels Premis SÀPIENS
Engeguem la tercera edició dels Premis SÀPIENS

Sàpiens convoca la tercera edició dels Premis SÀPIENS, el guardó que va néixer el 2022 amb motiu del vintè aniversari de la revista i que aspira a ser el principal reconeixement en l'àmbit de la historiografia al nostre país, tant en recerca com en divulgació. 

Els III Premis SÀPIENS reconeixeran els millors projectes històrics en cinc categories que representen tots els àmbits de la comunitat històrica. Amb un especial èmfasi en les aportacions d'origen català, també s'hi inclouen categories que posen l'accent a la plana internacional, i totes estan formades per un jurat amb els millors especialistes de cada època històrica.

El guardó principal és el Premi d'Honor de la Història, atorgat a una persona amb una trajectòria professional reconeguda per la historiografia catalana, que, amb una obra sòlida i publicada, hagi contribuït de manera significativa a l'avenç del coneixement de la història dels Països Catalans. La concessió serà confiada al jurat, integrat per vuit catedràtics de prestigi, i s'anunciarà a finals de setembre. Les altres categories són:

  • Premi a la millor recerca o descobriment arqueològic, trobat o fet públic durant el 2023. Poden optar-hi tant recerques circumscrites dins l'àmbit dels Països Catalans, com recerques fetes a l'estranger amb una implicació catalana rellevant. El guanyador també serà triat pels membres d'un jurat especialitzat. 
  • Premi a la millor iniciativa de divulgació històrica, en dos àmbits, dels Països Catalans i Internacional. Poden participar-hi productes editorials, audiovisuals, radiofònics, digitals o expositius impulsats al llarg del 2023. El públic general podrà presentar propostes, ja siguin pròpies o d'altri, a través del web dels Premis, i un jurat n'escollirà els guanyadors.  
  • Premi a la millor obra de ficció impulsada al llarg del 2023. En qualsevol suport (novel·les, pel·lícules, sèries, obres de teatre…) i on la temàtica històrica sigui rellevant. El públic pot presentar propostes a través de la pàgina web dels Premis, ja siguin nacionals, estatals o internacionals. El jurat escollirà 10 finalistes, i el guanyador serà triat per votació popular a sapiens.cat/premis.

Els III Premis SÀPIENS es lliuraran durant la tercera edició de la Nit de la Història, una gala que reunirà les personalitats més destacades de la historiografia catalana i que serà un punt de trobada anual per al sector. Se celebrarà el 26 de novembre a la sala Petit Palau del Palau de la Música Catalana.

A partir del 8 de juliol i fins al 9 de setembre, podreu presentar les vostres candidatures a sapiens.cat/premis, on també podeu consultar les bases de la convocatòria, tota la informació sobre les categories, els membres del jurat i els formularis per fer arribar les vostres propostes. Esperem les vostres candidatures!

Les anteriors edicions

En l'edició del 2023, el Premi d'Honor de la Història va ser atorgat a Borja de Riquer, catedràtic emèrit d'Història Contemporània de la UAB. En la primera edició (any 2022) aquest guardó va recaure en Eulàlia Duran, doctora en Història Moderna i catedràtica emèrita de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona. Consulteu aquí els projectes guanyadors de la resta de categories. També podeu consultar els guanyadors de la primera edició dels premis, aquí.

Suma't a Sàpiens
La revista digital d'història del teu país
Subscriu-t'hi un any per només 2,50 € al mes