Notícies

Premis Sàpiens

Neixen els Premis SÀPIENS per posar en valor el món de la història

Ja podeu presentar les vostres candidatures als guardons que impulsem amb motiu del vintè aniversari de la revista, i que es lliuraran durant la gala de la Nit de la Història

27 de juny del 2022
I Premis SÀPIENS
I Premis SÀPIENS

Amb motiu del vintè aniversari de la revista, SÀPIENS ha creat els Premis SÀPIENS, unes distincions que tindran una periodicitat anual i que aspiren a ser el principal reconeixement a les aportacions més rellevants en l’àmbit de la historiografia del nostre país, tant en recerca com en divulgació. Amb especial èmfasi en els projectes d’origen català, també s’hi inclouen categories que posen l’accent a la plana internacional.

Els premis es lliuraran durant la Nit de la Història, una gala que estarà patrocinada per la DO Catalunya, que reunirà les personalitats més destacades de la historiografia catalana i que serà un punt de trobada anual per al sector. La primera edició se celebrarà el 2 de novembre al Museu Marítim de Barcelona.

Els Premis SÀPIENS reconeixeran els millors projectes històrics en cinc categories, amb l’objectiu que tota la comunitat històrica s’hi senti representada. Cada categoria està formada per un jurat excepcional, amb els millors especialistes de cada època històrica.

  • El guardó principal és el Premi d’Honor de la Història, atorgat a una persona amb una trajectòria professional reconeguda per la historiogradia catalana que, amb una obra sòlida i publicada, hagi contribuït de manera significativa a l’avenç del coneixement de la història dels Països Catalans. La concessió serà confiada al jurat, integrat per vuit catedràtics de prestigi, i s’anunciarà a finals de setembre. 
  • Les altres categories són: el Premi a la millor recerca o descobriment arqueològic, trobat o fet públic durant l’any 2021. Poden optar-hi tant recerques circumscrites dins l’àmbit dels Països Catalans, com recerques fetes a l’estranger amb una implicació catalana rellevant. El guanyador també serà triat pels membres d'un jurat especialitzat. 
  • El Premi a la millor iniciativa de divulgació històrica, en dos àmbits, dels Països Catalans i Internacional. Poden participar-hi productes editorials, audiovisuals, radiofònics, digitals o expositius impulsats al llarg del 2021. El públic general podrà presentar propostes, ja siguin pròpies o d’altri, a través del web dels Premis, i un jurat n’escollirà els guanyadors.  
  • I el Premi a la millor obra de ficció impulsada al llarg del 2021. En qualsevol suport (novel·les, pel·lícules, sèries, obres de teatre…) i on la temàtica històrica sigui rellevant. El públic pot presentar propostes a través de la pàgina web dels Premis, ja siguin nacionals, estatals o internacionals. El jurat escollirà 10 finalistes, i el guanyador serà triat per votació popular a sapiens.cat/premis
     

El període de presentació de propostes s’inicia avui, dimarts 28 de juny, i es mantindrà fins al 5 de setembre. Podeu consultar les bases dels I Premis SÀPIENS, tota la informació sobre les categories, els membres del jurat i els formularis per fer arribar les propostes a sapiens.cat/premis. Esperem les vostres candidatures!

Sense tu, Sàpiens no és possible
Necessitem la teva implicació per seguint fent recerca i investigacions
Coneix el passat. Construeix el futur. Col·labora ara