Us convidem a la xerrada 'Esclavistes i negrers. Una història global amagada'

El 26 d'abril, a les 18.30 h, l'Ateneu Barcelonès acollirà una conferència sobre el comerç d'esclaus a Catalunya i al món

Transport d'esclaus
Transport d'esclaus Getty Images

Entre els segles XVI i XIX, milions de persones africanes van ser venudes com a esclaves a Amèrica i Europa. El comerç d'esclaus és una de les pàgines més fosques de la història de la humanitat, un episodi terrible en el qual els catalans també van tenir una participació important. Va ser el gran negoci ocult dels indians, que van guanyar grans fortunes que van retornar a Catalunya per impulsar la Revolució Industrial i el Modernisme.

Del nostre passat esclavista, us en vam parlar el passat novembre al dossier especial Quan érem negrers, que vam acompanyar d'un interactiu amb els cinquanta principals noms de l'esclavisme català i que va inspirar el documental Negrers. La Catalunya esclavista, una docuficció de Televisió de Catalunya produïda per Abacus. 

Ara, la Secció d'Història de l'Ateneu Barcelonès i SÀPIENS hem organitzat la conferència Esclavistes i negrers. Una història global amagada, en què debatrem sobre esclavisme amb l'historiador Martín Rodrigo Alharilla –un dels màxims ex­perts en la matèria i l'assessor del dossier de SÀPIENS–, l'antropòleg i historiador Gustau Nerín i la historiadora i periodista Maria Coll, cap de redacció de la revista. 

Quin paper van desenvolupar la monarquia i els governs espanyols a les seves colònies? Què van fer altres països esclavistes i que han fet després? S'han desenvolupat bones pràctiques de memòria democràtica en aquest àmbit? Buscarem la resposta a aquestes preguntes el pròxim dimecres 26 d'abril, a les 18.30 h, a la Sala Verdaguer de l'Ateneu Barcelonès. Us hi esperem!


Informació pràctica