OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any per poc més de 3 € al mes!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!

Revista

Portada del número 249 de SÀPIENS (desembre 2022)
Sàpiens núm. 249. Desembre 2022

Nou reines

Les dones més influents de la història medieval catalana

En aquest número
L'era del comerç electrònic

Actualitat

L'era del comerç electrònic

Molt abans que els grans gegants de la venda en línia exhibissin els seus productes a Internet, un emprenedor nord-americà va oferir, a finals del segle XIX, un servei pioner: la venda per catàleg. Ja no calia anar a una botiga per comprar. 

Caterina Úbeda

Eulàlia Duran agraeix el Premi d'Honor de la Història

Crònica

Eulàlia Duran, Premi d’Honor de la Història

La catedràtica va rebre el guardó en el marc de La Nit de la Història, la gala de la primera edició dels Premis SÀPIENS, que va reunir els principals historiadors del país a les Drassanes Reials del Museu Marítim de Barcelona. També podeu llegir-ne la crònica aquí.

Caterina Úbeda (text) / Enrique Marco (fotografies)

Eulàlia Duran

Entrevista

Eulàlia Duran: "Els textos literaris són una font d'història indispensable"

Eulàlia Duran, catedràtica d'Història Moderna, va ser una de les impulsores principals dels estudis històrics sobre els Països Catalans i la identificadora d'un període del nostre passat, el Renaixement català, amb una identitat pròpia. Ser una figura clau de la historiografia catalana de la segona meitat del segle XX li ha valgut el I Premi d'Honor de la Història, que impulsem des de la revista SÀPIENS.   

Clàudia Pujol (text) / Enrique Marco (fotografies)

Les dones més influents de la història medieval catalana

Reportatges

Nou reines

Les dones més influents de la història medieval catalana

Santes, màrtirs, sacrificades, sofrents, pèrfides, immorals, avaricioses... El relat de les cròniques sobre les reines catalanes és ple de forats i de tòpics: se n'ha parlat poc i malament. És hora d'explicar que, sense la seva acció política, la història de Catalunya hauria estat ben diferent.

Agnès Rotger (text) / Àngel Casals (assessorament)

El soldat de l'esquerra, de cognom Esquirol, va ser un dels voluntaris catalans que va lluitar en la Primera Guerra Mundial

Reportatges

Espanya contra els voluntaris catalans a la Gran Guerra

Més d'un miler de catalans van lluitar a la Primera Guerra Mundial com a voluntaris a la Legió Estrangera francesa. Des de Catalunya, que aspirava a una Europa de les nacions, es va elogiar aquell gest com un crit a favor de la llibertat. Aquesta investigació, feta a partir de documentació trobada en una vintena d'arxius –alguns de molt difícil accés–, demostra com Espanya va intentar boicotejar d'una manera reiterada aquest missatge. 

Alejandro Acosta López

La Troia de l'Àrtic

Reportatges

La Troia de l'Àrtic

El 2007, centenars d'objectes van aparèixer en una àmplia zona de la tundra d'Alaska. Eren restes del jaciment de Nunalleq, que s'ha convertit en la troballa arqueològica més important de la història d'aquesta regió de l'Àrtic. Una descoberta que ha fet que els arqueòlegs facin de detectius, intentant esbrinar la tragèdia que va tenir lloc en aquest indret fa tres segles i mig. Després de tretze campanyes d'excavació, aquests en són els resultats. 

Jordi Canal-Soler

Taller dels germans Castells

Reportatges

Fem el pessebre! La història d'una tradició nadalenca

Visitem el taller dels germans Castells, on, des de fa tres generacions, aquesta nissaga d'artesans de figures de pessebre procura resistir els vaivens dels temps i les modes. Un espai on es pot apreciar l'evolució d'aquest costum de Nadal documentat a Catalunya des del 1585.

Maria Coll (text) / Enrique Marco (fotografies)

Hospital del Tòrax

Reportatges

Dins l'hospital del terror

El 1952 va obrir a Terrassa el que va esdevenir el centre més important per al tractament de la tuberculosi, el càncer de pulmó i la fibrosi, a Catalunya i a tot l'Estat. Una ciutat sanitària gegantina que ha passat a la història com a Hospital del Tòrax i que ha arribat als nostres dies convertida en plató de cinema i arrossegant una inquietant llegenda negra.

Josep Maria Bunyol

Paulino Alcántara

Reportatges

Paulino Alcántara: de crac del Barça a feixista compromès

Paulino Alcántara va vestir els colors blaugrana amb només quinze anys. El seu potent xut –l'anomenaven en Trencaxarxes– el va convertir en el màxim golejador del club, només superat, cent anys després, per Lionel Messi. Durant la dictadura de Primo de Rivera, primer, i amb la Guerra Civil, després, el primer crac del Barça es va alinear, decididament, amb el feixisme.

Carles Llorens

Un golafre al camp de batalla

Reportatges

Un golafre al camp de batalla

El jove francès Tarrare menjava de tot i molt, però sempre tenia gana. Ningú no havia vist mai una persona amb un estómac insaciable. Va ser faquir i missatger i els metges el van estudiar, sense gaire fortuna.

David Gutiérrez

Lo Pardal

L'experiència

El caos poètic de Lo Pardal

Escriptor, poeta i artista, Guillem Viladot i Puig va ser un creador prolífic i impossible d'encasellar. El gran volum de la seva obra es pot veure a Agramunt, el seu poble natal.  

David Gutiérrez (text) / Oriol Clavera (fotografies)

Florian Huber

Llibres

Florian Huber: "Només una por metafísica i una devastació emocional expliquen tants suïcidis"

El 30 d'abril de 1945, Adolf Hitler es va treure la vida en un búnquer de Berlín, però no va ser l'únic. Amb la caiguda del règim, una onada de suïcidis va escombrar Alemanya. Es calcula que, només a Berlín, 10.000 dones es van treure la vida després de ser violades per soldats de l'Exèrcit Roig. Florian Huber ha investigat el perquè d'aquest fenomen. 

Maria Coll

Il·lustració del conte 'El rostit'

El conte històric

El Rostit

Un relat de Núria Bendicho. El 2021 va publicar Terres Mortes (Anagrama), la seva primera novel·la. Amb aquest títol va ser finalista dal Premi Llibreter de Literatura catalana i nominada al Premi Òmnium. 

Núria Bendicho (text) / Pep Boatella (il·lustració)

  • sapiens web
    Escull la teva oferta i subscriu-t'hi avui mateix! 
  • iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Venda de números endarrerits

Si et falta algun SÀPIENS, compra'l a la nostra botiga

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

L'assassinat de Carrero Blanco

L'atemptat que va condicionar la Transició

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto