El judici al Papa Formós en un minut

El papa Formós va arribar al pontificat el 891
El papa Formós va arribar al pontificat el 891 Wikimedia Commons

1/ Una època complicada

Si parlem de Roma i de les últimes dècades del segle IX, no podem obviar ni una gran inestabilitat ni una situació enormement convulsa. Només cal mirar el llistat de papes d’aquells temps. Uns morien assassinats, d’altres eren empresonats... El cas més paradigmàtic d’aquella etapa plena de violència, però, va ser el del papa Formós, que va arribar al pontificat el 891.

2/ La rancúnia contra Formós

Cinc anys després, el papa va morir, possiblement enverinat. El va succeir Bonifaci VI, que només va durar quinze dies en el càrrec, i Esteve VI, un antic aliat de Formós que va acabar sent un enemic irreconciliable. Portat pel sentiment de rancúnia, al nou papa no se li va acudir cap altra bestiesa que fer desenterrar el cadàver de Formós, vestir-lo amb les millors robes i joies i fer-lo seure davant d’un tribunal eclesiàstic.

3 / Judici a un cadàver

Acusat de les pitjors malifetes, Formós va ser condemnat. Després li van arrencar roba i joies i van llançar el seu cadàver putrefacte al riu Tíber. No vull ser mal pensat, però m’imagino que devien haver de ventilar la sala una bona colla de dies per eliminarne la terrible pudor de podrit hi devia haver quedat.

Aquest article es va publicar en el número 249 del Sàpiens (desembre 2022)