El setge d'Alèsia en un minut

Vercingetòrix entregant les armes a Juli Cèsar, en un quadre de Lionel Royer pintat als voltants del 1899
Vercingetòrix entregant les armes a Juli Cèsar, en un quadre de Lionel Royer pintat als voltants del 1899 Wikimedia Commons

1/ Un os dur de rosegar

Els exèrcits de Juli Cèsar van trobar un os dur de pelar a la Gàl·lia: el cabdill Vercingetòrix, de la tribu dels arverns. El capitost gal va demostrar un veritable sentit polític i militar en la seva manera de liderar les diferents tribus i d’enfrontar-se a l’ocupació, durant la qual va infringir dures derrotes a les legions romanes.

2/ Una desfeta sonada

Després d’algunes derrotes, Vercingetòrix va reunir el gruix de les seves forces a la ciutat d’Alèsia, que va ser envoltada pels romans. Després de setmanes de setge, el cap gal no va tenir més remei que rendir-se a Cèsar a canvi de la vida dels seus homes i dels habitants que havien quedat a l’urbs.

3 / Tractat com una fera

El cabdill gal va ser encadenat i engabiat i traslladat a Roma perquè Juli Cèsar el pogués exhibir com a trofeu de guerra. Després de passar sis anys en una masmorra de la presó Mamertina, es diu que va ser estrangulat. La venjança pòstuma d’aquest líder tan desgraciat arribaria segles més tard, amb la publicació dels àlbums d’Astèrix on, ara sí, el petit gal, aconseguiria fotre el cul com un lliri al gran Juli Cèsar.

Aquest article es va publicar en el número 248 del Sàpiens (novembre 2022)