La mort de Marat en un minut

La mort de Marat va ser representada per Jacques Louis David (1793)
La mort de Marat va ser representada per Jacques Louis David (1793) Wikimedia Commons

1/ La tríada de la revolució

Quan pensem en la Revolució Francesa, sempre ens ve al cap la trilogia de Danton, Marat i Robespierre. I és que, malgrat les controvèrsies entre els tres líders revolucionaris, no es pot negar que tenen en comú que van ser responsables de la caiguda de l’antic règim, ni tampoc que van ser acusats d’estar al darrere de grans massacres, ni que tots tres van acabar tenint unes morts ben tràgiques.

2/ L’amic del poble

Un cas ben paradigmàtic va ser el del polític i periodista (i també metge i científic) Jean-Paul Marat. Enquadrat a l’ala més esquerrana del moviment revolucionari, tenia una gran influència sobre les capes populars, a les quals s’adreçava a través del seu diari L’ami du peuple (‘L’amic del poble’).

3/ Una mort humida

Un dia de juliol del 1793, Marat era a casa seva, a la banyera, amb aigua ben calenta, per tal de fer més suportable el dolor que li provocava una malaltia que patia a la pell. Però, aquella jornada, va rebre la visita de Charlotte Corday, una dona girondina —membre d’un dels grups polítics de la Revolució— que, en teoria, li havia de donar una bona informació. En lloc d’això, va treure un ganivet que duia amagat, l’hi va clavar per sota de la clavícula dreta i li va perforar l’aorta i un pulmó.

Aquest article es va publicar en el número 247 del Sàpiens (octubre 2022)