Montsegur en un minut

El castell de Montsegur era un emblema dels càtars
El castell de Montsegur era un emblema dels càtars Wikimedia Commons

1/ El símbol del catarisme

Segurament és el lloc més emblemàtic del catarisme. Però la imponent fortalesa que avui podem visitar després de pujar fins al cim de la muntanya ja no té res a veure amb aquells bons homes que fa vuit segles es van enfrontar amb el poder del papa i del rei de França. Tot i que si hi fem cap hem de tenir clar que estem dins de les parets d’una edificació posterior, no es pot negar que, igualment, a l’indret es respira màgia.

2/ Salvar la vida

No debades, els darrers dies del setge a què es va sotmetre el castell, desenes de persones que encara no eren membres d’aquella església perseguida (i que, per tant, haurien pogut salvar la vida) van demanar de rebre l’únic sagrament dels càtars: el consolament, una actitud que els assegurava una mort dolorosa.

3 / El prat dels cremats

 Després de tretze llargs mesos de setge, finalment la fortalesa de Montsegur es va rendir. I 225 persones, homes i dones, van baixar rendits fins als peus de la muntanya. Allà els esperaven unes enormes fogueres on tots van ser cremats vius per haver-se negat a abjurar de la seva fe. Avui, aquell indret es coneix amb el nom d’el Prat dels Cremats. Malgrat la bellesa, en contemplar-lo hom no pot evitar una esgarrifança.

Aquest article es va publicar en el número 245 del Sàpiens (agost 2022)