El castell de Sant Ferran en un minut

Castell de Sant Ferran de Figueres
Castell de Sant Ferran de Figueres Getty Images

1/ En barca sota el pati d'armes

Amb una superfície de 320.000 metres quadrats, és la fortalesa més gran de Catalunya i una de les més enormes d’Europa. Visitar-la és una experiència molt gratificant. Les contramines, el pati d’armes, els baluards... i, sobretot, el trajecte en barca pels dipòsits d’aigua de la fortalesa. Espectacular!

2/ Un objectiu no assolit

Construïda durant la segona meitat del segle XVIII, aquesta obra recull els grans avenços tècnics d’aquell moment. Es va aixecar per defensar les terres de l’Empordà dels atacs francesos. Però val a dir que el castell de Sant Ferran no va acabar mai de complir del tot el seu objectiu, fins al punt que els militars gals deien, burletes, que era la fortalesa més barata que tenien.

3/ De Napoleó a Tejero

El castell va ser assetjat durant la Guerra Gran (1793- 1795), va ser ocupat de manera pacífica durant la Guerra del Francès (1808-1814) i va ser atacat una mica més tard pels Cent Mil Fills de Sant Lluís, aquells carcamals que lluitaven contra qualsevol intent de modernització. Durant unes poques setmanes, la fortalesa també va ser la seu del govern de la República en la Guerra Civil i, posteriorment, la gàbia daurada on es va empresonar el tinent coronel Antonio Tejero, condemnat per l’intent colpista del 23-F del 1981. ¡Se sienten, coño!

Aquest article es va publicar en el número 246 del Sàpiens (setembre 2022)