La batalla d'Halmirós en un minut

Els almogàvers eren l'infanteria més temuda del moment
Els almogàvers eren l'infanteria més temuda del moment

1/ Cavalleria contra infanteria

Aquest és un combat en què la perspicàcia es va imposar a la força bruta. Estic parlant de la batalla d’Halmirós, que va tenir lloc el març del 1311 a l’actual territori de Grècia i que va enfrontar la poderosa cavalleria franca contra la millor infanteria del moment: els almogàvers. Certament, poca gent hauria apostat per aquests darrers, veient la potència d’uns i altres.

2/ La trampa dels aiguamolls

Situats vora un riu, els almogàvers en van desviar l’aigua fins a fer créixer uns aiguamolls que van acabar esdevenint la trampa perfecta contra aquella cavalleria. Després d’una primera escomesa, els cavallers francs van quedar atrapats enmig d’aquell fangar. I allà, aquells nobles guerrers amb armadures pesades eren poca cosa.

3 / Coltells i armadures

Els almogàvers, amb vestimenta lleugera i armes curtes, es movien com el peix a l’aigua, en aquell llot. Amb els coltells van anar esventrant cavalls i, un cop la van tenir a terra, van anar eliminant el bo i millor de la cavalleria franca del moment. La victòria va ser rotunda. Després d’aquella batalla i contra tot pronòstic, el ducat d’Atenes va passar a mans de la Companyia Catalana

Aquest article es va publicar en el número 244 del Sàpiens (juliol 2022)