Simoneta Vespucci, investigadores catalanes, Armand Obiols, viure en horitzontal i les bruixes

Nascuda de Venus
Sònia Lleonart Dormuà
Rosa dels vents
Nascuda de Venus

Aquesta novel·la et transporta a la Itàlia del segle XVI i t’endinsa en una aventura plena de misteris que et permet conèixer la història d’un personatge amb un gran valor històric, Simoneta Vespucci, batejada també com la bella Simonetta; una dona coneguda a tota Florència que va esdevenir musa de diversos artistes del Renaixement, com ara Sandro Botticelli.

100 investigadores catalanes
Antoni Gelonch
Viena Edicions
100 investigadores catalanes

Amb aquesta obra, l’autor lleidatà visibilitza la feina d’un centenar de dones. Investigadores catalanes que han destacat en àmbits ben diversos, com la història i l’arqueologia, la biologia i la medicina, la tecnologia, les humanitats i les ciències socials. Noms que han deixat la llavor en el present i en el futur: la botànica Montserrat Garriga, la metgessa Trinitat Sais o la pedagoga i biòloga Margarida Comas, entre altres. 

Armand Obiols, d'una fredor que crema
Quim Torra
Empúries
Armand Obiols, d'una fredor que crema

Aquesta biografia d’Armand Obiols reivindica el nom d’un dels grans intel·lectuals de la seva generació. Sovint se l’ha qualificat exclusivament de company, amant i mentor de Mercè Rodoreda, però Obiols va ser molt més. Poeta, crític literari i activista, va formar part de la Colla de Sabadell, que va revolucionar la cultura catalana. 

Vivir en horizontal
Bernd Brunner
Acantilado
Vivir en horizontal

Després d’analitzar els hiverns a l’assaig Cuando los inviernos eran inviernos, Brunner ens presenta “la història cultural d’una postura”. Si ens passem un terç de la vida estirats (dormint, llegint, etc.) quin poder té aquesta posició? Coneixerem la història d’invents com el matalàs o el divan i els darrers avenços sobre la cultura de la son. 

Tothom sap que la teva mare és una bruixa
Rivka Galchen
Amsterdam
Tothom sap que la teva mare és una bruixa

“No soc bruixa, no he estat mai bruixa, no soc parenta de cap bruixa. Però des de molt joveneta he tingut enemics.” Així comença aquest llibre protagonitzat per Katharina Kepler, una viuda analfabeta que prepara remeis a base d’herbes. Una dona que és envejada pels veïns a causa de l’èxit del seu fill gran, Johannes Kepler, matemàtic alemany i membre de la cort de l’emperador Rodolf II. 

Un dia, Ursula Reinbold, una vella trastornada i insípida, acusa la Katharina d’haver-li ofert un beuratge amarg que l’ha fet caure malalta, i a la Katharina de sobte li plouen els problemes: és acusada de bruixeria. Li atribueixen “el poder d’enverinar, de mutilar, de travessar portes tancades, de provocar la mort d’ovelles, cabres, vaques, infants i vinyes, i fins i tot de curar… a voluntat”. 

Tothom sap que la teva mare és una bruixa és una història basada en documents reals i mostra com, durant segles, milers de dones de tot Europa van ser perseguides i acusades de bruixeria només pel fet de ser dones.