OFERTA ESPECIAL -40%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Actualitat

Descobreixen una recepta de cervesa de fa 5.000 anys

La troballa suggereix que l'ordi es va fer servir abans per fer begudes que no pas per a l'alimentació a la Xina

Daniel F. Galeote
25 de maig de 2016
Restes recipients de cervesa
Restes recipients de cervesa
Un nou estudi indica que diverses olles de ceràmica i embuts desenterrats en un jaciment neolític de la província de Shaanxi, a la Xina, es van utilitzar a la fàbrica de cervesa més antiga coneguda al país. L'arqueòloga de la Universitat de Stanford Jiajing Wang i el seu equip han analitzat residus trobats als artefactes, que daten d'entre el 3400 i el 2900 aC, i han trobat rastres d'oxalat, un subproducte de l'elaboració de cervesa. Segons Wang, d'acord amb els ingredients descoberts, l'antiga recepta podria tenir un gust "agredolç".

L'ús d'un mètode basat en la morfometria de fitòlits, partícules microscòpiques molt resistents a la descomposició, ha revelat restes de grans, entre els quals l'ordi. La presència del cereal va suposar una sorpresa, ja que les restes d'ordi més antigues que es coneixien a la Xina dataven de 1.000 anys més tard. Fa cinc mil•lennis, però, l'ordi ja era un ingredient bàsic per a l'elaboració de cervesa en altres parts del món, com Egipte.

Al resum de l'estudi, publicat a ‘Proceedings of the National Academy of Sciences' (PNAS), els arqueòlegs apunten que "la fabricació primerenca de cervesa podria haver motivat el desplaçament inicial de l'ordi d'Euràsia occidental a la plana central de la Xina abans que els cultius es convertissin en una part de l'agricultura de subsistència a la regió 3.000 anys més tard".

Les restes de gra presentaven signes de maltatge i maceració, passos crucials de l'elaboració de cervesa. De fet, l'estudi afirma que els xinesos de l'època "van establir tecnologia avançada per a la fabricació de cervesa mitjançant l'ús d'eines especialitzades i la creació de condicions de fermentació favorables". La seva producció i el seu consum podrien haver jugat fins i tot un paper important a l'hora de donar forma a les jerarquies socials a la zona.

Subscriu-t'hi

Portada del número 249 de SÀPIENS (desembre 2022)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 249 de SÀPIENS (desembre 2022)

Nou reines

Les dones més influents de la història medieval catalana

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto