Descobreixen una recepta de cervesa de fa 5.000 anys
La troballa suggereix que l'ordi es va fer servir abans per fer begudes que no pas per a l'alimentació a la Xina

L'ús d'un mètode basat en la morfometria de fitòlits, partícules microscòpiques molt resistents a la descomposició, ha revelat restes de grans, entre els quals l'ordi. La presència del cereal va suposar una sorpresa, ja que les restes d'ordi més antigues que es coneixien a la Xina dataven de 1.000 anys més tard. Fa cinc mil•lennis, però, l'ordi ja era un ingredient bàsic per a l'elaboració de cervesa en altres parts del món, com Egipte.
Al resum de l'estudi, publicat a ‘Proceedings of the National Academy of Sciences' (PNAS), els arqueòlegs apunten que "la fabricació primerenca de cervesa podria haver motivat el desplaçament inicial de l'ordi d'Euràsia occidental a la plana central de la Xina abans que els cultius es convertissin en una part de l'agricultura de subsistència a la regió 3.000 anys més tard".
Les restes de gra presentaven signes de maltatge i maceració, passos crucials de l'elaboració de cervesa. De fet, l'estudi afirma que els xinesos de l'època "van establir tecnologia avançada per a la fabricació de cervesa mitjançant l'ús d'eines especialitzades i la creació de condicions de fermentació favorables". La seva producció i el seu consum podrien haver jugat fins i tot un paper important a l'hora de donar forma a les jerarquies socials a la zona.
Comentaris