OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Actualitat

El jutjat dóna 20 dies a la Generalitat per preparar el trasllat de les pintures de Sixena

Els informes científics adverteixen del risc de moure els murals instal·lats al MNAC

Francina Fortuny
3 de novembre de 2016
Sala capitular del MNAC, on s'exposen les pintures de Sixena -  MNAC
Sala capitular del MNAC, on s'exposen les pintures de Sixena - MNAC
El conflicte per les obres d'art del monestir de Sixena continua. El jutjat de primera instància d'Osca demana l'execució de la sentència que obliga la Generalitat i el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) a tornar les pintures murals rescatades del monestir de Santa Maria de Sixena en un incendi el 1936.

Es tracta de murals d'època romànica del segle XIII. Va ser Josep Guadiol, historiador d'art i responsable del salvament del patrimoni durant la Guerra Civil, qui el 1936 va iniciar una campanya per arrencar les pintures i salvar-les d'un incendi provocat per anarquistes. Durant la postguerra van ser restaurades, i el 1960 es van traslladar les restes que quedaven per evitar-ne el deteriorament. Les pintures van ser traslladades per funcionaris de la Generalitat Republicana, que també es van encarregar de restaurar-les.

El jutjat ha donat 20 dies a la Generalitat per realitzar un informe de com es procedirà a retirar les pintures del MNAC. Per altra banda, ha donat 10 dies a la Diputació d'Aragó per enllestir la sala capitular del monestir on s'exposarien les pintures. El govern d'Aragó està d'acord amb la decisió de la magistrada i afirma que el monestir està preparat i en condicions per rebre les obres.

Davant aquesta situació, el conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, assegura que seria un atemptat cultural traslladar les obres d'art, ja que es poden fer malbé a causa del seu estat actual. "No permetré que surtin del MNAC sota cap circumstància", ha afirmat. Amb tota aquesta polèmica, algunes autoritats científiques també han confirmat el risc que suposaria moure les pintures. Experts de la UB, la UAB i el CSIC mostren informes desfavorables que expliquen que el moviment de les obres d'art podria activar microorganismes que en provocarien el deteriorament.

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Anatomia d'un cop d'estat

Per què va triomfar l'alçament de Miguel Primo de Rivera?

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto