QUIN VA SER L'EQUIP DEL RÈGIM?
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
Actualitat

Troben 45 cervells i un cor en una fossa de la Guerra Civil

La humitat i el tipus de sòl van conservar els òrgans, un dels quals presenta indicis de tortura

Redacció
29 d'agost de 2016
Treballs en una fossa comuna
Treballs en una fossa comuna
L'antropòleg forense Fernando Serrulla ha confirmat la troballa de 45 cervells i un cor entre els més de cent cadàvers d'una fossa de la Guerra Civil a la muntanya de la Pedraja (Burgos). Els òrgans, trobats l'any 2010 durant l'exhumació de la fossa dirigida per Francisco Etxeberría, forense i president de la Societat de Ciències Aranzadi, semblen haver-se conservat per la humitat i el tipus de sòl.

Serrulla és autor d'un estudi científic sobre tres dels cervells trobats a la fossa. Segons explica, la zona és argilosa i àcida, i segurament va quedar inundada poc després dels enterraments. L'aigua hauria impedit la proliferació de microbis causants de la putrefacció i hauria afavorit un procés conegut com saponificació, que converteix un cos gras en sabonós per l'acció d'un element líquid.

Una col·lecció única per a la ciència i rellevant per a la llei
L'investigador assegura que les restes haurien de ser considerades "patrimoni científic mundial", ja que constitueixen "la col·lecció de cervells saponificats més nombrosa i més ben conservada del món".

Dos dels cervells encara contenen el projectil de l'arma de foc amb què van ser assassinats. En un altre hi ha evidències d'hemorràgia intracranial abans de la mort, que per Serrulla es tracta d'"un indici de tortura". Els cervells podrien ser una prova en un hipotètic judici pels crims del franquisme, però abans caldria que el govern espanyol deixés sense efecte la Llei d'amnistia de 1977, tal com va sol·licitar el relator de Nacions Unides Pablo de Greiff l'any 2014.

Subscriu-t'hi

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

El règim contra el Barça

La revista que Florentino no vol que llegeixis

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto