Troben un tresor de monedes de plata del segle I a Empúries

La descoberta de 200 denaris romans i d'una vintena d'àmfores vinàries s'ha produït durant el 70è Curs d'Arqueologia

Tresor de 200 denaris de plata romans trobat a Empúries -  Generalitat de Catalunya
Tresor de 200 denaris de plata romans trobat a Empúries - Generalitat de Catalunya
25 de juliol del 2016
Autor
Redacció
Les excavacions realitzades per estudiants d'arqueologia en el marc de la 70a edició del Curs d'Arqueologia d'Empúries han permès recuperar un petit tresor de 200 denaris romans de plata. Les monedes estaven a l'interior d'un vas ceràmic en forma d'àmfora que es va trobar amagat dins d'un petit clot, situat al terra d'un local de l'anomenada ‘Insula 30'. Pel context en què es van localitzar, s'estima que la seva ocultació es va produir al segle I aC, tot i que no se'n coneixen detalls sobre qui les va amagar o per què ho va fer.

Les peces presenten un bon estat de conservació, i, una vegada s'hagi completat el procés de restauració, podran ser convenientment identificades i catalogades. Aquest conjunt de monedes és el més nombrós que s'ha localitzat fins al moment a la ciutat romana d'Empúries, si bé la ciutat grega ha donat algun conjunt numismàtic més abundant.

Una vintena d'àmfores de vi
Les excavacions també han permès descobrir diverses estructures de la fase d'ocupació més antiga de la ciutat romana. Concretament, diferents espais pertanyents a una casa o domus d'època romana baixrepublicana del segle I aC. D'aquesta casa ja es coneixien algunes de les estances privades, un atri i un espai de cuina i de servei. Enguany, s'ha acabat d'excavar un celler on hi havia emmagatzemades una vintena d'àmfores vinàries, sobretot de procedència itàlica, juntament amb una llossa o ‘simpulum' de bronze que servia per extreure'n el vi.

Les excavacions d'aquest juliol han aportat, doncs, resultats molt importants per conèixer les fases inicials de l'establiment romà d'Empúries, prèvies a les reformes de l'època augustal que van comportar la construcció del primer conjunt termal i del conjunt de locals o ‘tabernae'.