Víctimes oblidades

Adolfo Bárcena López

22 anys / Mort a Hostalric (Selva) per impacte de bala el 20 de febrer del 1977

Adolfo Bárcena López
Adolfo Bárcena López

La matinada del 20 de febrer del 1977 Adolfo Bárcena va morir en unes circumstàncies que mai no seran aclarides perquè es trobava sol i, per tant, només es disposa d'una versió dels fets. Després de la mitjanit, Adolfo i quatre amics es dirigien, amb cotxe, a un bar i, en passar per davant de la caserna de la Guàrdia Civil del municipi d'Hostalric, va frenar bruscament, segurament després d'haver-se creuat amb un gat. Uns metres més enllà, els quatre amics van baixar del vehicle i van entrar al bar i, Adolfo, en veure que dos agents de la Benemèrita anaven cap a ells, va aparcar el cotxe a la part posterior del local. Els guàrdies van preguntar al grup d'amics qui era el conductor del cotxe, però aquests van respondre que no el coneixien.

Mentre Adolfo i els seus amics sopaven, la parella de guàrdia civils i el sereno del poble van començar a buscar el vehicle pel municipi. Quan el van trobar i, en veure que no podien llegir la cèdula identificadora que llavors havien de portar els vehicles obligatòriament, van desinflar les dues rodes laterals de l'esquerra per limitar la mobilitat del cotxe. Més tard, tres dels acompanyants d'Adolfo van sortir del bar i van trobar-se amb els agents i el sereno. Adolfo, que estava pagant i que no portava cap identificació, va decidir sortir per la porta del darrere. Va pujar al cotxe i, quan passava per davant del bar, el sereno va reconèixer el cotxe i va alertar els agents. Un d'ells va pujar a un Seat 127 i va perseguir Adolfo. Uns minuts després es va sentir un tret. Quan l'agent va tornar on es trobaven el grup d'amics i l'altre guàrdia civil, va afirmar que havia hagut de matar Adolfo perquè s'havia llançat a sobre seu.
 

 • Nom: Adolfo Bárcena López
 • Edat: 22 anys
 • Lloc i data de la mort: Hostalric (Selva), el 20 de febrer del 1977
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: intent de detenció
 • Cos policial responsable: Guàrdia Civil

____________________________

La madrugada del 20 de febrero de 1977, Adolfo Bárcena murió en unas circunstancias que nunca serán aclaradas porque se encontraba solo y, por tanto, sólo se dispone de una versión de los hechos. Después de la medianoche, Adolfo y cuatro amigos se dirigían, en coche, a un bar y, al pasar por delante del cuartel de la Guardia Civil del municipio de Hostalric frenó bruscamente, seguramente después de haberse cruzado con un gato. Unos metros más allá, los cuatro amigos se bajaron del vehículo y entraron en el bar y, Adolfo, al ver que dos agentes de la Benemérita iban hacia ellos, aparcó el coche en la parte trasera del local. Los guardias preguntaron al grupo de amigos quién era el conductor del coche, pero éstos respondieron que no le conocían.

Mientras Adolfo y sus amigos cenaban, la pareja de guardia civiles y el sereno Javier Noguera empezaron a buscar el vehículo por el municipio. Cuando lo encontraron y, al ver que no podían leer la cédula identificadora que entonces debían llevar los vehículos obligatoriamente, deshincharon las dos ruedas laterales de la izquierda para limitar la movilidad del coche. Más tarde, tres de los acompañantes de Adolfo salieron del bar y se encontraron con los agentes y el sereno. Adolfo, que estaba pagando y que no llevaba ninguna identificación, decidió salir por la puerta trasera. Subió al coche y, cuando pasaba por delante del bar, el sereno reconoció el coche y alertó a los agentes. Uno de ellos subió a un Seat 127 y persiguió a Adolfo. Unos minutos después se escuchó un disparo. Cuando el agente volvió donde se encontraba el grupo de amigos y el otro guardia civil, afirmó que había tenido que matar a Adolfo porque se había abalanzado encima de él.

 

 • Nombre: Adolfo Bárcena López
 • Edad: 22 años
 • Lugar y fecha de la muerte: Hostalric (Selva), el 20 de febrero de 1977
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: intento de detención
 • Cuerpo policial responsable: Guardia Civil

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000