Víctimes oblidades

Alberto Soliño Mazachs

33 anys / Mort a Eibar (Guipúscoa) per impacte de bala el 12 de juny del 1976

Alberto Soliño Mazachs
Alberto Soliño Mazachs

El 12 de juny del 1976, Alberto Soliño, que era el bateria del grup musical Alarma, va actuar a la discoteca Jai Alai del municipi d'Eibar en el marc del III Certamen de la Cançó Basca. Quan ell i altres membres del grup recollien els instruments, Soliño va veure que el cantant del grup discutia amb una altra persona que l'apuntava amb una pistola al ventre. Era Luis Carpintero, un guàrdia civil fora de servei que no volia apartar el seu cotxe perquè el cantant pogués carregar un dels instruments del grup. Soliño va intentar calmar-lo, però Carpintero va disparar al terra i, després, va colpejar Soliño amb la culata de l'arma i va disparar-li un tret. Va ser el mateix Carpintero qui va posar el cos moribund de Soliño al seu cotxe i el va deixar davant d'una 'casa de socorro' –centre d'atenció mèdic–, després de dir que l'havia matat. Les autoritats no van permetre que es publiqués una esquela a la premsa, i el guàrdia civil, tot i haver estat suspès de feina i sou, va rebre un permís per traslladar-se a Conca, on el seu fill es recuperava d'una operació. Els fets van portar a un procés judicial del qual no va tenir constància la família de la víctima. Com a resultat d'això, la vídua de Soliño va rebre una compensació d'un milió de pessetes, de la qual va percebre només una part. 

 • Nom: Alberto Soliño Mazachs
 • Edat: 33 anys
 • Lloc i data de la mort: Eibar (Guipúscoa) el 12 de juny del 1976
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: discussió
 • Cos policial responsable: Guàrdia Civil

____________________________

El 12 de junio de 1976, Alberto Soliño, que era el batería del grupo musical Alarma, actuó en la discoteca Jai ​​Alai del municipio de Eibar en el marco del III Certamen de la Canción Vasca. Cuando él y otros miembros del grupo recogían los instrumentos, Soliño vio que el cantante del grupo discutía con otra persona que le apuntaba con una pistola en el vientre. Era Luis Carpintero, un guardia civil fuera de servicio que no quería apartar su coche para que el cantante pudiera cargar uno de los instrumentos del grupo. Soliño intentó calmarle, pero Carpintero disparó al suelo y, después, golpeó a Soliño con la culata del arma, provocándole la fractura del cráneo y sacándole los sesos, y le disparó un tiro de gracia. Fue el propio Carpintero quien puso el cuerpo moribundo de Soliño en su coche y lo dejó ante una 'casa de socorro' –centro de atención médica– después de decir que le había matado. Las autoridades no permitieron que se publicara una esquela en la prensa y el guardia civil, a pesar de que había sido suspendido de trabajo y sueldo, recibió un permiso para trasladarse a Cuenca, donde su hijo se recuperaba de una operación. Los hechos llevaron a un proceso judicial del que no tuvo constancia la familia de la víctima. Como resultado, la viuda de Soliño recibió una compensación de un millón de pesetas que percibió solo en parte.

 • Nombre: Alberto Soliño Mazachs
 • Edad: 33 años
 • Lugar y fecha de la muerte: Eibar (Guipúzcoa) el 12 de junio de 1976
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: discusión
 • Cuerpo policial responsable: Guardia Civil

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000