Víctimes oblidades

Ángel Almazán Luna

18 anys / Ferit a Madrid per repressió al carrer el 15 de desembre del 1976. Mort a la mateixa ciutat el dia 20

Ángel Almazán Luna
Ángel Almazán Luna

El 15 de desembre del 1976 es va celebrar el referèndum per la Llei de reforma política que impulsava el Govern d'Adolfo Suárez. Les forces democràtiques van propugnar l'abstenció i, durant una manifestació de protesta a Madrid, el jove Ángel Almazán va perdre la vida. Des del principi, la manifestació va ser durament reprimida per les unitats antiavalots, que van disparar bales de goma i pots lacrimògens. Al voltant de les vuit de la tarda, Almazán va rebre puntades i cops de culata per part de membres de la policia. Els agents, en entregar el ferit als sanitaris, van afirmar que "se había golpeado con una farola". L'òrgan del Partit del Treball d'Espanya (PTE), on militava Almazán, va afirmar que, després de rebre una bona pallissa, la víctima va estar una bona estona a un portal, fins que uns agents de la unitat antidisturbis el van traslladar a la Casa de Socors de Chamberí (Madrid). Posteriorment, va ser ingressat a la UCI de la residència de La Paz (Madrid), on va estar vigilat en tot moment per una parella de la Policia Armada fins a la seva mort el dia 20 de desembre.

 • Nom: Ángel Almazán Luna
 • Edat: 18 anys
 • Lloc i data dels fets: Madrid, el 15 de desembre del 1976
 • Lloc i data dels morts: UCI Residencia de La Paz (Madrid), el 20 de desembre del 1976
 • Causa de la mort: cops
 • Context dels fets: manifestació política
 • Cos policial responsable: Policia Armada

____________________________

El 15 de diciembre de 1976 se celebró el referéndum por la Ley de Reforma Política que impulsaba el Gobierno de Adolfo Suárez. Las fuerzas democráticas propugnaron la abstención y, durante una manifestación de protesta en Madrid, el joven Ángel Almazán perdió la vida. Desde el primer instante, la manifestación fue duramente reprimida por las unidades antidisturbios, que dispararon balas de goma y botes lacrimógenos. Sobre las ocho de la tarde, Almazán recibió puntadas y golpes de culata por parte de miembros de la policía. Los agentes, al entregar al herido a los sanitarios, afirmaron que "se había golpeado con una farola". El órgano del Partido del Trabajo de España (PTE), donde militaba Almazán, afirmó que, tras recibir una buena paliza, la víctima estuvo un buen rato en un portal, hasta que unos agentes de la unidad antidisturbios lo trasladaron a la Casa de Socorro de Chamberí (Madrid). Posteriormente, fue ingresado en la UCI de la residencia de La Paz (Madrid), donde estuvo vigilado en todo momento por una pareja de la Policía Armada hasta su muerte el día 20 de diciembre.
 

 • Nombre: Ángel Almazán Luna
 • Edad: 18 años
 • Lugar y fecha de los hechos: Madrid, el 15 de diciembre de 1976
 • Lugar y fecha de la muerte: Residencia de La Paz (Madrid), el 20 de diciembre de 1976
 • Causa de la muerte: golpes
 • Contexto de los hechos: manifestación política
 • Cuerpo policial responsable: Policía Armada

Subscriu-t'hi

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000