Víctimes oblidades

Bartolomé García Lorenzo

21 anys / Ferit a Santa Cruz de Tenerife per impacte de bala el 22 de setembre del 1976. Va morir dos dies després

Bartolomé García Lorenzo
Bartolomé García Lorenzo

La mort de Bartolomé García Lorenzo no es va produir en un context polític, sinó que va ser el resultat d'un excés policial durant un operatiu de cerca i captura del delinqüent Ángel Cabrera, 'el Rubio', a qui la policia perseguia des del 2 de juny del 1976 com a presumpte segrestador de l'industrial tabaquer Eufemiano Fuentes. L'actuació policial va ser una operació conjunta de les brigades Político-Social i de Recerca Criminal, i comptava amb el suport de la Policia Armada. En total, tretze agents. Creien que el Rubio es podia trobar a la casa d'Antonia Lorenzo, a Santa Cruz de Tenerife. Quan alguns dels agents van trucar a la porta, Bartolomé García la va obrir i, en veure homes armats, probablement espantat, la va tancar. Aleshores, els agents van obrir foc i crivellaren la porta, que va rebre trenta-tres impactes. Cinc bales van impactar en el jove. Traslladat en un vehicle policial a l'Hospital General i Clínic, avui Hospital Universitari de Canàries, al municipi de San Cristóbal de La Laguna, va ser intervingut immediatament d'urgència. Ingressat a l'UVI, l'endemà va tornar a ser operat, però va morir a les sis de la tarda del dia 24. La mort del Bartomeu Díaz va causar a Santa Cruz de Tenerife una veritable commoció que va portar a la mobilització social més gran coneguda a les Illes Canàries fins aquelles dates.

 • Nom: Bartolomé García Lorenzo
 • Edat: 21 anys
 • Lloc i data dels fets: Santa Cruz de Tenerife, el 22 de setembre del 1976
 • Lloc i data de la mort: San Cristóbal de La Laguna (Tenerife), el 24 de setembre del 1976
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: intent de detenció
 • Cos policial responsable: Cos General de Policia

____________________________

La muerte de Bartolomé García Lorenzo no se produjo en un contexto político, sino que fue el resultado de un exceso policial durante un operativo de búsqueda y captura del delincuente Ángel Cabrera, 'el Rubio', al que la policía perseguía desde el 2 de junio de 1976 como presunto secuestrador del industrial tabaquero Eufemiano Fuentes. La actuación policial fue una operación conjunta de las brigadas Político-Social y de Investigación Criminal, contando con el apoyo de la Policía Armada. En total, trece agentes. Creian que el Rubio podía encontrarse en casa de Antonia Lorenzo. Cuando algunos de los agentes llamaron a la puerta, Bartolomé García la abrió, y al ver a hombres armados, probablemente asustado, la cerró. Entoces los agentes abrieron fuego, acribillando la puerta, que recibió treinta y tres impactos. Cinco balas impactaron en el joven. Trasladado en un vehículo policial al Hospital General y Clínico, hoy Hospital Universitario de Canarias, en el municipio de San Cristóbal de La Laguna, fue intervenido inmediatamente de urgencia. Ingresado en la UVI, el día siguiente volvió a ser operado, pero falleció a las seis de la tarde del día 24. La muerte del Bartolomé Díaz provocó en Santa Cruz de Tenerife una verdadera conmoción, provocando un estadillo de rabia y de indignación, que comportaría la mayor movilización social conocida en las Islas Canarias hasta aquellas fechas.

 • Nombre: Bartolomé García Lorenzo
 • Edad: 21 años
 • Lugar y fecha de los hechos: Santa Cruz de Tenerife, el 22 de septiembre de 1976
 • Lugar y fecha de la muerte: San Cristóbal de La Laguna (Tenerife), el 24 de septiembre de 1976
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: intento de detención
 • Cuerpo policial responsable: Cuerpo General de Policía

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000