Víctimes oblidades

Felipe Baz González

19 anys / Mort a la carretera de Galdemes a Gueñes (Biscaia) per impacte de bala el 6 de gener del 1979

Felipe Baz González
Felipe Baz González

Poc abans de les dues de la tarda del 6 de gener del 1979, el vehicle en què circulava Felipe Baz juntament amb quatre joves va ser detingut en un control establert per la Guàrdia Civil a la carretera que condueix de Galdemes a Gueñes. El cotxe va ser identificat com a robat a Barakaldo la nit anterior i els agents van procedir a la detenció dels cinc ocupants, dos d'ells menors d'edat. Amb la intenció de traslladar-los a la casa quarter de Galdemes, van ser distribuïts en dos 'jeeps' de la Benemèrita. Felipe compartia el seient posterior amb un dels menors d'edat i, quan un altre agent va pujar al vehicle, a un guàrdia se li va escapar un tret del seu fusell d'assalt Cetme, que va impactar a la mà i a la cara del jove, que va morir immediatament. Segons l'informe del Govern Basc, "cuentan los amigos presentes en el Land Rover, camino al cuartel de Sopuerta la víctima se tapó los oídos ante los improperios que le estaba lanzando uno de los guardias civiles, y esta reacción provocó al parecer la ira del agente, que le disparó dos tiros, en el pecho y en la cabeza". L'informe oficial va qualificar el tret de "casual".

 • Nom: Felipe Baz González
 • Edat: 19 anys
 • Lloc i data de la mort: carretera de Galdemes a Gueñes (Biscaia), el 6 de gener del 1979
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: control
 • Cos policial responsable: Guàrdia Civil

____________________________

Poco antes de las dos de la tarde del 6 de enero de 1979, el vehículo en el que circulaba Felipe Baz  junto con cuatro jóvenes fue detenido en un control establecido por la Guardia Civil en la carretera que conduce de Galdames a Gueñes. El coche fue identificado como robado en Baracaldo la noche anterior y los agentes procedieron a la detención de los cinco ocupantes, dos de ellos menores de edad. Con la intención de trasladarlos a la casa-cuartel de Galdemes, fueron distribuidos en los dos jeeps de la Benemérita. Felipe compartía asiento posterior con una de las menores de edad y un guardia, cuando otro agente subió al vehículo, se le escapó un disparo de su fusil de asalto Cetme, que impactó en la mano y la cara del joven, que falleció en el acto. Según el informe de Gobierno Vasco, "cuentan los amigos presentes en el Land Rover, camino al cuartel de Sopuerta la víctima se tapó los oídos ante los improperios que le estaba lanzando uno de los guardias civiles, y esta reacción provocó al parecer la ira del agente, que le disparó dos tiros, en el pecho y en la cabeza". El informe oficial lo calificó de disparo "casual".

 • Nombre: Felipe Baz González
 • Edad: 19 años
 • Lugar y fecha de la muerte: carretera de Galdemes a Gueñes (Vizcaya), el 6 de enero de 1979
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: control
 • Cuerpo policial responsable: Guardia Civil

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000