Víctimes oblidades

Francisco Alonso Castillejos

24 anys / Mort a Burlada (Navarra) per impacte de bala el 10 d'octubre del 1976

Francisco Alonso Castillejos
Francisco Alonso Castillejos

Francisco Alonso Castillejos, 'El Paquito', era un jove de família molt humil amb un historial delictiu ampli que va començar quan amb onze anys va robar una capsa de galetes, un furt pel qual va passar a jurisdicció del Tribunal Penal de Menors. Els fets de la seva mort van tenir lloc el matí del 10 d'octubre del 1976. Segons la versió de la Guàrdia Civil, aquell matí, una parella de la Benemèrita va detenir a la carretera N-111 un vehicle que els havia semblat sospitós i que havia estat robat tres dies abans. En el seu interior viatjaven Francisco Alonso i un amic, que va ser detingut. Francisco va aconseguir fugir, però al migdia va ser localitzat al seu domicili del municipi de Burlada. Va intentar fugir de nou, però els agents van disparar contra ell i contra dos joves que l'acompanyaven i van abatre Francisco. L'ambulància que l'havia de traslladar a l'Hospital Provincial de Navarra va trigar més de mitja hora a arribar i, durant aquest temps, els guàrdies civils no van permetre que es prestés cap atenció al ferit, que ja va ingressar cadàver al centre sanitari.

 • Nom: Francisco Alonso Castillejos
 • Edat: 24 anys
 • Lloc i data de la mort: Burlada (Navarra), el 10 d'octubre del 1976
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: intent de detenció
 • Cos policial responsable: Guàrdia Civil

____________________________

Francisco Alonso Castillejos, 'El Paquito', era un joven de familia muy humilde con un amplio historial delictivo que empezó cuando con once años robó una caja de galletas, hecho por el cual Alonso pasó a jurisdicción del Tribunal Penal de Menores. Los hechos de su muerte tuvieron lugar el 10 de octubre de 1976. Según la versión de la Guardia Civil, la mañana del 10 de octubre, una pareja de la Benemérita detuvo en la carretera N-111 un vehículo que les había parecido sospechoso y que había sido robado tres días antes. En su interior viajaban Francisco Alonso y un amigo, que fue detenido. Francisco logró huir, pero al mediodía fue localizado en su domicilio del municipio de Burlada. Intentó huir de nuevo, pero los agentes dispararon contra él y contra dos jóvenes que le acompañaban, abatiendo a Francisco. La ambulancia que le debía trasladar al Hospital Provincial de Navarra tardó más de media hora en llegar y durante este lapso de tiempo, los guardias civiles no permitieron que se le prestara ninguna ayuda al herido, que ya ingresó cadáver una vez en el centro sanitario.

 • Nombre: Francisco Alonso Castillejos
 • Edad: 24 años
 • Lugar y fecha de la muerte: Burlada (Navarra), el 10 de octubre de 1976
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: intento de detención
 • Cuerpo policial responsable: Guardia Civil

Subscriu-t'hi

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000