Víctimes oblidades

Francisco Javier Fernández Quesada

23 anys / Mort a La Laguna (Tenerife) per repressió al carrer el 12 de desembre del 1977

Francisco Javier Fernández Quesada
Francisco Javier Fernández Quesada

Des de mitjans d'octubre del 1977 un miler de treballadors de l'empresa Transportes de Tenerife, S.L. estaven en vaga. A aquests, se s'hi van afegir, al cap d'un mes, quatre mil més de quinze empreses tabaqueres i el sector portuari. El 12 de desembre es va convocar una vaga general en solidaritat amb els treballadors. La vaga no va tenir el seguiment que s'esperava, però va rebre un important suport entre els estudiants, que van paralitzar la Universitat de La Laguna. Al migdia, un camió ple de benzina va quedar paralitzat per una barricada a uns centenars de metres de la universitat. El va protegir una dotació de la Policia Armada, que va ser fustigada per un petit grup d'estudiants que des de la llunyania els llançaven unes pedres que no arribaven al seu objectiu. Els agents van respondre amb llançaments esporàdics de bales de goma. Una vegada es va evacuar el vehicle, el rector va telefonar al governador civil i va sol·licitar la retirada de la policia perquè els alumnes poguessin sortir de la universitat. L'ordre de retirada es va efectuar vint minuts després i, segons el rector, quan ell va marxar a casa al recinte regnava una "paz verdaderamente octaviana".

Paral·lelament a l'acció de la Policia Armada, diverses unitats de la Guàrdia Civil es van desplegar pels voltants de la universitat, on s'havien aixecat barricades. Les unitats van demanar reforços davant de les barricades i de les pedres que els llançaven els estudiants. Segons els nombrosos testimonis que van declarar davant de les instàncies judicials, o els que van explicar el seu relat a la premsa, abans d'entrar al recinte universitari, els guàrdies van formar un cercle i un oficial va dir: "disparen a dar". Poc després de les tres de la tarda, els agents van irrompre sobtadament en el recinte i dispararen durant diversos minuts sense que haguessin estat directament fustigats pels estudiants. Tots els testimonis van coincidir que no hi havia hagut cap avís previ i que molts trets no eren a l'aire, sinó que eren "tiros rasantes, a veces llevándose el arma al hombro, apuntando, y otras con el arma a la altura de la cintura. Al menos dos de ellos subieron la escalinata sin dejar de dispararnos".

Enmig del xoc, molts estudiants van buscar refugi, un dels quals era Domingo Acosta Felipe, que quan per fi va aconseguir entrar al vestíbul va notar que darrere seu hi havia un jove que havia estat ferit i que es desplomava. Era Javier Fernández, que va caure just a la porta de l'edifici. Tres estudiants van arrossegar el cos al vestíbul, que deixà una reguera de sang. Van córrer pels passadissos demanant ajuda i van trobar l'estudiant de medicina Federico Manera, que li va practicar diverses maniobres de reanimació sense cap resultat.

  • Nom: Francisco Javier Fernández Quesada
  • Edat: 23 anys
  • Lloc i data de la mort: La Laguna (Tenerife), el 12 de desembre del 1977
  • Causa de la mort: impacte de bala
  • Cos policial responsable: Guàrdia Civil

____________________________

Desde mediados de octubre de 1977, un millar de trabajadores de la empresa Transportes de Tenerife, S.L. estaban en huelga. A éstos se añadieron, un mes después, cuatro mil más de quince empresas tabacaleras y el sector portuario. El 12 de diciembre se convocó una huelga general en solidaridad de los trabajadores. La huelga no tuvo el seguimiento que se esperaba, pero recibió un importante apoyo entre los estudiantes, que paralizaron la Universidad de Laguna. Al mediodía, un camión lleno de gasolina quedó paralizado por una barricada a unos cientos de metros de la universidad. Le protegió una dotación de la Policía Armada, que fue fustigada por un pequeño grupo de estudiantes que desde la lejanía les arrojaban unas piedras que no alcanzaban su objetivo. Los agentes respondieron con lanzamientos esporádicos de balas de goma. Una vez se evacuó el vehículo, el rector llamó al gobernador civil y solicitó la retirada de la policía para que los alumnos pudieran salir de la universidad. La orden de retirada se efectuó veinte minutos después y, según el rector, cuando él se marchó a su domicilio en el recinto reinaba una "paz verdaderamente octaviana".

Paralelamente a la acción de la Policía Armada, varias unidades de la Guardia Civil se desplegaron por las inmediaciones de la universidad, donde se habían levantado barricadas. Las unidades pidieron refuerzos ante las barricadas y las piedras que les lanzaban los estudiantes. Según los numerosos testigos que declararon ante las instancias judiciales o quienes explicaron su relato a la prensa, antes de entrar en el recinto universitario los guardias formaron un círculo y un oficial les dijo "disparen a dar". Poco después de las tres de la tarde, los agentes irrumpieron repentinamente en el recinto, disparando durante varios minutos sin que hubieran sido directamente hostigados por los estudiantes.

Todos los testigos coincidieron en que no había habido ningún aviso previo y que muchos disparos no estaban en el aire, sino que eran "tiros rasantes, a veces llevándose el arma al hombro, apuntando, y otras con el arma a la altura de la cintura. Al menos dos de ellos subieron la escalinata sin dejar de dispararnos
". En medio de la refriega, muchos estudiantes buscaron refugio, uno de ellos Domingo Acosta Felipe, que cuando por fin logró entrar en el vestíbulo notó que detrás suyo había un joven que había sido herido y que se desplomaba. Era Javier Fernández, que cayó justo en la puerta del edificio. Tres estudiantes arrastraron el cuerpo al vestíbulo, dejando un reguero de sangre. Corrieron por los pasillos pidiendo ayuda y encontraron al estudiante de medicina Federico Manera, que le practicó varias maniobras de reanimación sin resultado alguno.

  • Nombre: Francisco Javier Fernández Quesada
  • Edad: 23 años
  • Lugar y fecha de la muerte: La Laguna (Tenerife), el 12 de diciembre de 1977
  • Causa de la muerte: impacto de bala
  • Cuerpo policial responsable: Guardia Civil

Subscriu-t'hi

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000