Víctimes oblidades

Francisco Javier Núñez Fernández

38 anys / Ferit a Bilbao (Biscaia) per tortura el 15 de maig del 1977. Mort a Basurto (Bilbao) el 30 de maig

Francisco Javier Núñez Fernández
Francisco Javier Núñez Fernández

El diumenge 15 de maig del 1977 finalitzava al País Basc la Segona Setmana Pro Amnistia, unes jornades en què la repressió policial s'havia cobrat quatre víctimes mortals durant la repressió de manifestacions. Aquell matí, Francisco Javier Núñez, que no havia participat a les jornades ni a les manifestacions, va assistir a missa amb la seva filla en una parròquia de Bilbao (Biscaia). A la sortida, va coincidir amb la càrrega que estaven fent efectius de la Policia Armada. A prop del seu domicili, dos agents el van agredir colpejant-lo a l'esquena i a les cames mentre ell intentava protegir la seva filla amb el cos. Va aconseguir arribar al portal de casa mentre els veïns increpaven els policies des de les finestres i cridaven que deixessin de colpejar-lo. Va obrir la porta d'accés a l'immoble, però els agents el van seguir a l'interior i el colpejaren repetidament fins a deixar-lo en un estat de semiinconsciència.

Les contusions rebudes el van deixar prostrat al llit fins al dia 17, quan, després de parlar amb el seu germà Fèlix, que era advocat, va decidir presentar denúncia per aquests fets. Un cop a la seu judicial, algú devia donar avís perquè es presentessin als jutjats dos agents vestits de paisà, que van esperar el denunciant a la sortida. No es va saber si mai va arribar a presentar la denúncia. A continuació, van forçar Javier Núñez a pujar a una furgoneta policial, on va ser colpejat amb la culata de les pistoles dels agents i, amb les mans lligades, el van obligar a beure amb un embut un litre de conyac i una quantitat similar d'oli de ricí. També va rebre altres maltractaments, a més d'amenaces per a la família. Poc després el van deixar tirat a prop del seu domicili, on va arribar en un estat deplorable, vomitant sang, mentre amb prou feines pujava fins al quart pis on estava ubicada casa seva. 

Va ser ingressat a l'Hospital de Basurto, on no va poder recuperar-se malgrat les nombroses transfusions de sang que va rebre. Va morir al cap de tretze dies, després d'haver patit una llarga i dura agonia, amb l'estómac destrossat. Segons la seva filla, "Estaba totalmente reventado, el estómago, el esófago, el hígado… Pero como era un hombre sano, fuerte, deportista, aguantó 13 días de sufrimiento y de frecuentes hemorragias y vómitos de sangre".

 • Nom: Francisco Javier Núñez Fernández
 • Edat: 38 anys
 • Lloc i data dels fets: Bilbao (Biscaia), el 15 de maig del 1977
 • Lloc i data de la mort: Basurto (Bilbao), el 30 de maig del 1977
 • Causa de la mort: tortura
 • Context dels fets: manifestació pro amnistia
 • Cos policial responsable: Cos General de Policia

____________________________

El domingo 15 de mayo de 1977 finalizaba en el País Vasco la Segunda Semana Pro Amnistía, unas jornadas en las que la represión policial se había cobrado cuatro víctimas mortales durante la represión de manifestaciones. Aquella mañana, Francisco Javier Núñez, que no había participado en las jornadas ni en las manifestaciones, asistió a misa con su hija en una parroquia de Bilbao (Vizcaya). A la salida, coincidió con la carga que estaban realizando efectivos de la Policía Armada. Cerca de su domicilio, dos agentes le golpearon en la espalda y las piernas mientras intentaba proteger a su hija con el cuerpo. Consiguió llegar al portal de casa mientras los vecinos increpaban a los policías desde las ventanas y gritaban que dejaran de golpearle. Pudo abrir la puerta de acceso al inmueble, pero los agentes le siguieron al interior, golpeándolo hasta dejarlo en un estado de semiinconsciencia.

Las contusiones recibidas lo dejaron postrado en cama hasta el día 17, cuando, después de hablar con su hermano Félix, que era abogado, decidió presentar denuncia. Una vez en sede judicial, alguien debió dar aviso para que se presentaran en los juzgados dos agentes vestidos de paisano, que esperaron a Javier Núñez a la salida. Nunca se supo si llegó a presentar la denuncia. A continuación, le forzaron a Javier a subir a una furgoneta policial, donde fue golpeado con la culata de las pistolas de los agentes y, con las manos atadas, le obligaron a beber mediante un embudo un litro de coñac y una cantidad similar de aceite de ricino. Asimismo, recibió otros malos tratos, además de amenazas para su familia. Poco después lo dejaron tirado cerca de su domicilio, donde llegó en un estado deplorable, vomitando sangre, mientras a duras penas subía hasta su vivienda.

Fue ingresado en el Hospital de Basurto, donde no pudo recuperarse a pesar de las numerosas transfusiones de sangre que recibió. Falleció  trece días después, después de padecer una larga y dura agonía, con el estómago destrozado. Según su hija, "Estaba totalmente reventado, el estómago, el esófago, el hígado… Pero como era un hombre sano, fuerte, deportista, aguantó 13 días de sufrimiento y de frecuentes hemorragias y vómitos de sangre".

 • Nombre: Francisco Javier Núñez Fernández
 • Edad: 38 años
 • Lugar y fecha de los hechos: Bilbao (Vizcaya), el 15 de mayo de 1977
 • Lugar y fecha de la muerte: Basurto (Bilbao), el 30 de mayo de 1977
 • Causa de la muerte: tortura
 • Contexto de los hechos: manifestación pro amnistía
 • Cuerpo policial responsable: Cuerpo General de Policía

Subscriu-t'hi

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000