Víctimes oblidades

Francisco Javier Verdejo Lucas

19 anys / Mort a la platja de Sant Miquel (Almeria) per impacte de bala el 13 d'agost del 1976

Francisco Javier Verdejo Lucas
Francisco Javier Verdejo Lucas

Francisco Verdejo era militant de la Joven Guardia Roja (JGR), la branca juvenil del Partit del Treball d'Espanya (PTE). La mitjanit del 13 d'agost del 1976 estava pintant en una paret del balneari de la platja de Sant Miquel la frase "Pan, Trabajo y Libertad". Aquella nit, un grup de militants de l'organització juvenil de què formava part la víctima va organitzar dos piquets amb l'objectiu de fer la pintada. Javier Verdejo formava part del grup encarregat d'actuar a prop de la platja, però quan havia escrit "Pa" i la T de "Treball" va aparèixer una parella de la Guàrdia Civil. Javier va fugir en direcció a la platja, però es va trobar de cara amb un guàrdia civil, que el va abatre d'un tret realitzat a uns sis metres de distància. La bala li va entrar pel coll i va sortir per l'os occipital i Verdejo va caure ferit de mort sobre la sorra. En la seva versió oficial, la Direcció General de la Guàrdia Civil va reduir els fets a un simple accident fortuït de l'agent autor del tret.

 • Nom: Francisco Javier Verdejo Lucas
 • Edat: 19 anys
 • Lloc i data de la mort: platja de Sant Miquel (Almeria), el 13 d'agost del 1976
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: intent de detenció
 • Cos policial responsable: Guàrdia Civil

____________________________
Francisco Verdejo militaba en la Joven Guardia Roja (JGR), rama juvenil del Partido del Trabajo de España (PTE). Cerca de la medianoche del viernes 13 de agosto de 1976, se encontraba realizando una pintada en un muro  del desaparecido balneario de San Miguel, en el callejón de San Miguel del Zapillo, en la playa de Almería. Quería escribir “Pan, Trabajo y Libertad”. Solo pudo trazar la primera palabra y la “T” de la segunda. Aquella noche, un grupo de militantes de la organización juvenil de la que formaba parte la víctima organizaron dos piquetes con el objetivo de realizar la pintada. Javier Verdejo formaba parte del grupo encargado de actuar cerca de la playa, pero cuando había escrito "Pan" y la T de "Trabajo", apareció una pareja de la Guardia Civil. Javier huyó en dirección a la playa, pero se encontró de cara con un guardia civil, que lo abatió de un disparo hecho a unos seis metros. La bala  le entró por la garganta y salió por el hueso occipital, cayendo herido de muerte sobre la arena. La versión de los hechos ofrecida por la Dirección General de la Guardia Civil, reducía el suceso a un mero accidente fortuito del agente autor del disparo.

 • Nombre: Francisco Javier Verdejo Lucas
 • Edad: 19 años
 • Lugar y fecha de la muerte: playa de San Miguel (Almería), el 13 de agosto de 1976
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: intento de detención
 • Cuerpo policial responsable: Guardia Civil

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000