Víctimes oblidades

Francisco Rodríguez Ledesma

56 anys / Ferit a Sevilla per repressió al carrer el 8 de juliol del 1977. Mort a la mateixa ciutat el 4 de gener del 1978

Francisco Rodríguez Ledesma
Francisco Rodríguez Ledesma

Entre les deu i un quart d'onze de la nit del 8 de juliol del 1977, Francisco Rodríguez Ledesma, que tornava al seu domicili, a Sevilla, va passar per les portes de l'empresa tèxtil Hilaturas y Tejidos Andaluces S.A. i va coincidir amb una concentració que els treballadors duien a terme en acabar la seva jornada des de feia dues setmanes. El centenar de concentrats protestaven per l'expedient de regulació presentat per la direcció de l'empresa després de dos anys de pèrdues. Fins aquell moment, les concentracions havien estat pacífiques, però aquell dia, sense que hi hagués cap provocació, les unitats antiavalots desplegades a la porta de l'empresa van carregar contra els concentrats, disparant bales de goma i pots lacrimògens.

No se sap si Francisco Rodríguez es va unir a la concentració o si es va aturar per contemplar-la o per xerrar amb una veïna, però, sense que hi hagués cap provocació, les unitats antidisturbis van carregar contra els concentrats, disparant bales de goma i pots de gas lacrimogen. Enmig d'aquella situació caòtica, un membre de la Brigada Político-Social va baixar d'un cotxe i va disparar cinc trets contra la gent; ferí per l'esquena a Francisco Rodríguez, que es trobava a una vintena de metres del vehicle. La víctima va continuar en direcció al seu domicili, però va caure a terra poc després. Va ser traslladat a la Casa de Socors del Nervión i, més tard, a la Residencia García Morato de Sevilla, on va ser intervingut quirúrgicament. Finalment, va morir el 4 de gener del 1978.

 • Nom: Francisco Rodríguez Ledesma
 • Edat: 56 anys
 • Lloc i data dels fets: Sevilla, el 8 de juliol del 1977
 • Lloc i data de la mort: Sevilla, el 4 de gener del 1978
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: manifestació laboral
 • Cos policial responsable: Cos General de Policia

____________________________

Entre las diez y las diez y cuarto de la noche del 8 de julio de 1977, Francisco Rodríguez Ledesma, que volvía a su domicilio, en Sevilla, pasó por las puertas de la empresa textil Hilaturas y Tejidos Andaluces S.A. y coincidió con una concentración que los trabajadores llevaban a cabo al terminar su jornada desde hacía dos semanas. El centenar de concentrados protestaban por el expediente de regulación presentado por la dirección de la empresa después de dos años de pérdidas. Hasta ese momento, las concentraciones habían sido pacíficas, pero ese día, sin que hubiera ninguna provocación, las unidades antidisturbios desplegadas en la puerta de la empresa cargaron contra los concentrados, disparando balas de goma y botes lacrimógenos.

Se ignora si Francisco Rodríguez se unió a la concentración o se detuvo para contemplarla o para charlar con una vecina, pero, sin que hubiera ninguna provocación, las unidades antidisturbios cargaron contra los concentrados, disparando balas de goma y botes de gas lacrimógeno. En medio de esa caótica situación, un miembro de la Brigada Político-Social bajó de un coche y realizó cinco disparos contra la gente, hiriendo por la espalda a Francisco Rodríguez, que se encontraba a una veintena de metros del vehículo. La víctima siguió andando en dirección a su domicilio, pero cayó al suelo poco después. Fue trasladado a la Casa de Socorros del Nervión y, más tarde, debido a su estado de gravedad, a la Residencia García Morato de Sevilla, donde fue intervenido quirúrgicamente. Por último, murió el 4 de enero de 1978.

 

 • Nombre: Francisco Rodríguez Ledesma
 • Edad: 56 años
 • Lugar y fecha de los hechos: Sevilla, el 8 de julio de 1977
 • Lugar y fecha de la muerte: Sevilla, el 4 de enero de 1978
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: manifestación laboral
 • Cuerpo policial responsable: Cuerpo General de Policía

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000