Víctimes oblidades

Fulgencio 'Pencho' Egea López

18 anys / Ferit a València per repressió al carrer el 14 de gener del 1977. Mort a la mateixa ciutat el 26 de febrer

Fulgencio 'Pencho' Egea López
Fulgencio 'Pencho' Egea López

El gener del 1977, els sectors de la construcció i la metal·lúrgia, que es trobaven en vaga, van convocar una jornada de lluita per al 14 de gener. Segons va explicar el diari Levante, a partir de mitja tarda, els efectius antiavalots de la Policia Armada van dissoldre els intents de manifestació dels treballadors que estaven en vaga fent càrregues i disparant bales de goma i pots de fum. Els moments de màxima tensió es van produir entre les vuit i les nou del vespre, quan un grup de joves va tallar el trànsit i va enarborar una bandera comunista i una altra de republicana, un fet que va comportar noves càrregues per part de la policia.

Fulgencio 'Pencho' Egea López va participar en la mobilització i va rebre un impacte de bala de goma al cap. No hi ha informació sobre si va rebre assistència mèdica. Probablement, a causa de la fortalesa de la seva joventut es va recuperar i no va donar importància a les possibles conseqüències del tret, ja que en un primer moment els efectes no es van fer evidents. Però 'Pencho' havia patit un vessament cerebral que va fer que la seva salut minvés les setmanes següents. Finalment, després que els mals de cap i les molèsties que tenia anessin en augment, va ser ingressat en un centre sanitari, on va morir el 26 de febrer, quaranta vuit hores després d'haver-hi ingressat.

 • Nom: Fulgencio 'Pencho' Egea López
 • Edat: 18 anys
 • Lloc i data dels fets: València, el 14 de gener del 1977
 • Lloc i data de la mort: València, el 26 de febrer del 1977
 • Causa de la mort: impacte de bala de goma
 • Context dels fets: manifestació laboral
 • Cos policial responsable: Policia Armada

____________________________

En enero de 1977, los sectores de la construcción y la metalurgia, que se encontraban en huelga, convocaron una jornada de lucha para el 14 de enero. Según explicó el diario 'Levante', a partir de media tarde, los efectivos antidisturbios de la Policía Armada disolvieron los conatos de manifestación de los trabajadores que estaban en huelga haciendo cargas y disparando balas de goma y botes de humo. Los momentos de máxima tensión se produjeron entre las ocho y las nueve de la tarde, cuando un grupo de jóvenes cortó el tráfico y enarboló una bandera comunista y otra republicana, lo que comportó nuevas cargas por parte de la policía.

Fulgencio 'Pencho' Egea López participó en la movilización y recibió un impacto de bala de goma en la cabeza. No existe información sobre si recibió asistencia médica. Probablemente, debido a la fortaleza de su juventud se recuperó y no dio importancia a las posibles consecuencias del disparo, ya que sus efectos no se hicieron evidentes en un primer momento. Pero 'Pencho' había sufrido un derrame cerebral que hizo que su salud menguase las semanas siguientes. Finalmente, después de que se acentuaran los dolores de cabeza y las molestias que padecía, fue ingresado en un centro sanitario, donde murió el 26 de febrero, cuarenta y ocho horas después de haber ingresado.

 

 • Nombre: Fulgencio 'Pencho' Egea López
 • Edad: 18 años
 • Lugar y fecha de los hechos: Valencia, el 14 de enero de 1977
 • Lugar y fecha de la muerte: València, el 26 de febrero de 1977
 • Causa de la muerte: impacto de bala de goma
 • Contexto de los hechos: manifestación laboral
 • Cuerpo policial responsable: Policía Armada

Subscriu-t'hi

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000