Víctimes oblidades

Gladys del Estal Ferreño

23 anys / Morta a Tudela (Navarra) per repressió al carrer el 3 de juny del 1979

Gladys del Estal Ferreño
Gladys del Estal Ferreño

El 3 de juny del 1979 es va celebrar arreu del planeta la Jornada Internacional contra l'Energia Nuclear. A Tudela (Navarra), els comitès antinuclears navarresos van convocar l'anomenat Dia del Sol, on havien de tenir lloc un seguit d'actes de caire ecologista. Malgrat que la Guàrdia Civil va establir controls per dificultar l'arribada dels assistents, s'hi van aplegar uns 5.000 participants. L'acte es va celebrar amb normalitat fins a les dues de la tarda, quan un autobús i sis furgonetes de la Policia Nacional van entrar al passeig d'El Pardo, on tenia lloc l'acte, i n'alteraren el desenvolupament. Pels altaveus es va demanar calma als milers de congregats, però un xiulet del capità que dirigia les forces de seguretat va ser l'ordre d'inici de l'operació. Els incidents es van generalitzar. La Gladys, com altres assistents, va anar cap al pont que travessava l'Ebre, ja que a l'altra banda del riu hi havia els autocars que els havien portat fins a Tudela. Aleshores, sis o set manifestants, entre ells la jove donostiarra, van decidir seure a terra davant d'un camió aparcat. Tot seguit, van aparèixer mitja dotzena de guàrdies civils amb armes llargues. L'oficial en cap va oferir cinc minuts als joves perquè desallotgessin la zona, però de manera quasi immediata van començar a colpejar-los amb les culates de les armes. Va ser en aquell precís instant que el guàrdia civil José Martínez Salas va picar la Gladys al cap i li va engegar un tret al clatell amb el subfusell, a una distància d'uns tres centímetres. La mort de la jove activista va ser pràcticament a l'instant.

  • Nom: Gladys del Estal Ferreño
  • Edat: 23 anys
  • Lloc i data de la mort: Tudela (Navarra), el 3 de juny del 1979
  • Causa de la mort: impacte de bala
  • Context dels fets: manifestació antinuclears
  • Cos policial responsable: Guàrdia Civil

____________________________

El 3 de junio de 1979 se celebró en todo el planeta la Jornada Internacional contra la Energía Nuclear. En Tudela (Navarra), los comités antinucleares navarros convocaron el llamado Día del Sol, durante el cual diversos actos ecologistas. Aunque la Guardia Civil estableció controles para dificultar la llegada de los asistentes, se reunieron unos 5.000 participantes. El acto se celebró con normalidad hasta las dos de la tarde, cuando un autobús y seis furgonetas de la Policía Nacional entraron en el paseo de El Pardo, donde tenía lugar el acto, alterando su desarrollo. Por los altavoces se pidió calma a los miles de congregados, pero un pitido del capitán que dirigía las fuerzas de seguridad fue el orden de inicio de la operación. Los incidentes se generalizaron. Gladys, como otros asistentes, se dirigió hacia el puente que cruzaba el Ebro, ya que al otro lado del río estaban los autocares que les habían conducido hasta Tudela. Entonces, seis o siete manifestantes, entre ellos la joven donostiarra, decidieron sentarse en el suelo delante de un camión aparcado. A continuación, aparecieron media docena de guardias civiles con armas largas. El oficial jefe ofreció cinco minutos a los jóvenes para que desalojaran la zona, pero de forma casi inmediata empezaron a golpearles con las culatas de las armas. Fue en ese preciso instante que el guardia civil José Martínez Salas golpeó a Gladys en la cabeza y le disparó un tiro en la nuca con el subfusil, a una distancia de unos tres centímetros. La muerte de la joven activista fue prácticamente inmediata.
 

  • Nombre: Gladys del Estal Ferreño
  • Edad: 23 años
  • Lugar y fecha de la muerte: Tudela (Navarra), el 3 de junio de 1979
  • Causa de la muerte: impacto de bala
  • Contexto de los hechos: manifestación antinucleares
  • Cuerpo policial responsable: Guardia Civil

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000