Víctimes oblidades

Gustau Adolf Muñoz de Bustillo Gallego

16 anys / Mort a Barcelona per repressió al carrer l'11 de setembre del 1978

Gustau Adolf Muñoz de Bustillo Gallego
Gustau Adolf Muñoz de Bustillo Gallego

Durant la Diada de l'any 1978, el Partit Comunista d'Espanya (Internacional) (PCEi) va convocar una manifestació. El cordó policial, establert a la plaça Sant Jaume, va disparar pots de fum i bales de goma. Un dels manifestants era Gustau Muñoz, que era militant del PCE(i) i que havia anat a la protesta acompanyat del seu germà. El grup de manifestants de Gustau es va dispersar després que un policia intentés detenir el seu germà i aquest aconseguís fugir. Llavors, Gustau va començar a córrer cap a la Rambla, on es produïa la protesta però, de camí, va rebre l'impacte d'una bala per l'esquena. Probablement, l'autor del tret va ser l'inspector Francisco Martínez, que havia perseguit els manifestants després de l'intent de detenció. El ferit va ser apartat a un portal per un company de militància i diversos manifestants. Llavors, van aparèixer dos desconeguts, un dels quals va identificar-se com a metge, i amb un bolígraf van intentar treure el projectil de la ferida. No eren metges, sinó membres del Cos General de Policia, probablement un d'ells el mateix inspector Martínez, que intentaven recuperar la bala i així esborrar les proves de l'excés policial. La víctima va ser traslladada a un dispensari, on van practicar-li maniobres de reanimació, però ja era massa tard.

 • Nom: Gustau Adolf Muñoz de Bustillo Gallego
 • Edat: 16 anys
 • Lloc i data de la mort: Barcelona, l'11 de setembre del 1978
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: manifestació política
 • Cos policial responsable: Cos General de Policia

____________________________

Durante la celebración de Diada Nacinal de Catalunya de 1978, el Partido Comunista de España (Internacional) (PCEi) convocó una manifestación. El cordón policial, situado en la plaza Sant Jaume, disparó botes de humo y balas de goma. Uno de los manifestantes era Gustau Muñoz, que era militrante del PCE(i) y que había acudido a la protesta acompañado de su hermano. El grupo de manifestantes de Gustau se dispersó después de que un policía intentara detener a su hermano y éste lograra huir. Entonces, Gustau empezó a correr hacia la Rambla, donde se desarrollaba la protesta pero, de camino, recibió el impacto de una bala por la espalda. Probablemente, el autor del disparo fue el inspector Francisco Martínez, que había perseguido a los manifestantes tras el intento de detención. El herido fue apartado en un portal por un compañero de militancia y varios manifestantes. Entonces, aparecieron dos desconocidos, uno de los cuáles se identificó como médico, y con un bolígrafo intentaron sacar el proyectil de la herida. No eran médicos, sino miembros del Cuerpo General de Policía, probablemente uno de ellos el propio inspector Martínez, que intentaban recuperar la bala para borrar las pruebas del exceso policial. La víctima fue trasladada a un dispensario, donde le practicaron maniobras de reanimación, pero ya era demasiado tarde.
 

 • Nombre: Gustau Adolf Muñoz de Bustillo Gallego
 • Edad: 16 años
 • Lugar y fecha de la muerte: Barcelona, el 11 de septiembre de 1978
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: manifestación política
 • Cuerpo policial responsable: Cuerpo General de Policía

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000